Fertilizarea violetelor: cinci îngrășăminte naturale, care sunt mereu la îndemână!

Violetele sunt una dintre preferatele plante de interior ale majorității florarilor. Acestea ocupă puțin spațiu, dar înfloresc foarte mult timp și frumos. Există o mulțime de soiuri de violete, însă toate necesită aceeași îngrijire, respectiv și fertilizarea este identică pentru toate.

Violetele sunt destul de compacte, iată de ce vasele lor sunt mici. Având în vedere faptul că toate cele necesare plantele le primesc din sol, pământul foarte rapid devine sărac. Fertilizarea vă va ajuta să-l îmbogățiți cu nutrienți și cel mai bine este ca aceasta să fie naturistă. În articolul de astăzi veți afla când să fertilizați plantele, cu ce și cum să faceți acest lucru.

Când să fertilizați violetele

Plantele de interior au nevoie de îngrășăminte mai mult decât credeți. Și violetele nu sunt o excepție. Solul devine sărac peste 2 luni, în lipsa altor surse de hrană, foarte curând, vor apărea următoarele simptome:

– încetinirea creșterii;

– frunzele sunt ofilite și firave, încep să cadă;

– planta încetează să mai înflorească;

– apar pete pe frunze, acestea se îngălbenesc.

Dacă observați primele manifestări ale acestor indicii, nu amânați fertilizarea. Întârzierea prelungită va duce la moartea plantei. Dar nu uitați că în unele cazuri nu este recomandat să hrăniți floarea:

– expunere directă la lumina soarelui;

– din momentul transplantării a trecut mai puțin de 1 lună;

– temperatura nu corespunde normelor;

– mulți dăunători.

Fertilizarea în condiții de casă

În magazinele specializate, puteți cumpăra îngrășăminte pentru orice ocazie, dar este mult mai bine să fertilizați violetele cu soluții naturale. Acestea sunt universale și accesibile.

Ceai negru

Ceaiul negru este perfect pentru hrănirea violetelor. Pur și simplu acoperiți solul cu infuzie și în timpul irigărilor substanțele nutritive vor pătrunde în interior. Sau udați periodic plantele cu ceai nu foarte tare.

Pentru a menține mai bine umiditatea, trebuie să amestecați 1 parte de frunzele de ceai și 3 părți de pământ în timpul transplantării. Acest lucru va face solul mai afânat, ceea ce va avea un efect benefic asupra creșterii și aspectului general al violetelor.

Zaț de cafea

Zațul, care rămâne după prepararea cafelei, de asemenea, se potrivește în calitate de îngrășământ. El, la fel ca infuzia de ceai, afânează bine solul și, în plus, îi sporește nivelul de aciditate. Turnați zațul direct în ghiveci sau amestecați-l cu pământ și adăugați-l în vas. După aceasta, planta nu mai are nevoie de udare timp de câteva zile.

Ceapă

Coaja de ceapă va scuti violetele de boli și dăunători și va îmbunătăți, de asemenea, creșterea plantelor. Pentru infuzie, turnați 2l de apă clocotită peste 50 gr de coji. Amestecați și aduceți totul până la punctul de fierbere, după care fierbeți soluția timp de 10 minute. Lăsați cojile la măcerat timp de câteva ore, apoi strecurați soluția. Este foarte bine să o folosiți pentru stropirea violetelor. Lichidul trebuie utilizat în aceeași zi și nu-l puteți păstra pentru mai târziu.

Coji de citrice

Coaja fructelor tropicale conține multe vitamine. Îngrășământul pe baza ei va spori imunitatea plantelor și va crește rezistența la diverse boli. Însă mai întâi e nevoie să pregătiți cojile: mărunțiți-le și turnați peste ele apă clocotită, după care le lăsați pentru 24 de ore. Strecurați infuzia cu o sită și diluați-o cu apă caldă în proporții de 1:10. Udați violetele cu soluția obținută.

Drojdie

Drojdia stimulează creșterea și activează înflorirea plantelor. Pentru a pregăti îngrășământul, amestecați 5 gr de drojdie uscată cu 2 linguri de zahăr. Dizolvați amestecul în 5l de apă și puneți capacul. Dați vasul la loc cald pentru 3 ore. Înainte de utilizare, diluați soluția cu apă în proporții de 1:5.

Acest îngrășământ poate fi utilizat pe parcursul întregului an: vara de 3 ori pe lună, iarna este suficientă o singură fertilizare. Împreună cu soluția de drojdie, se recomandă să adăugați și îngrășăminte care conțin calciu și potasiu.

Îngrășămintele pregătite în casă neapărat vor avea efecte benefice, important este să țineți cont de reguli. În timpul udării, aveți grijă ca soluția să nu ajungă pe suprafața frunzelor. Folosiți îngrășămintele 1-2 ori pe lună și mențineți condițiile confortabile pentru plante.

Spor la grădinărit!