Fiecare gospodină trebuie să știe asta – sfaturi utile în bucătărie!

Câte încercări întâmpină un tocător … Acești căluți de bucătărie sunt zgâriați zi de zi cu cuțite, sunt pătați cu suc de legume și fructe, rămân cu un miros neplăcut după tăierea usturoiului și a peștelui. Pentru a readuce accesoriul la prospețimea sa anterioară, acesta este înmuiat în apă fierbinte, tratat cu detergenți și frecat insistent cu perii metalice. Dar e nevoie oare? În acest articol, vă vom povesti cum să îngrijiți corect tocătoarele din diverse materiale.

Cum să îngrijiți un tocător din lemn

Tocătoarele din lemn de hevea și bambus se recomandă să fie prelucrate cu ulei, care previne deteriorarea lor în timpul utilizării zilnice. Cea mai bună soluție ar fi un ulei mineral, fără gust și miros. Renunțați la uleiul de măsline și de floarea-soarelui, deoarece în timp tocătorul va începe să miroase neplăcut. Ștergeți ustensila cu ulei mineral, așteptați, până substanța se absoarbe, și îndepărtați resturile cu un șervețel uscat. Repetați procedura în fiecare lună.

Nu înmuiați tocătoarele din lemn după utilizare în apă. Este suficient să le spălați în apă caldă și să le uscați pe o suprafață orizontală. Este interzisă spălarea lor în mașina de spălat vase, deoarece se umflă din cauza că petrec mult timp în apă. De asemenea, nu puneți ustensila lângă aragaz. Se crapă de la temperaturi ridicate.

3 metode de a curăța un tocător din lemn:

– Dacă pe tocător au rămas pete de la fructe sau legume, presărați-l cu sare și bicarbonat de sodiu, apoi frecați-l cu zeamă de lămâie. Metoda este eficientă și absolut inofensivă.

– Oțetul incolor îndepărtează instantaneu bacteriile și restabilește igiena accesoriului de bucătărie.

– Peroxidul de hidrogen (3%) nu lasă nici urmă de bacterii. Spălați tocătorul cu apă și apoi ștergeți-l cu o cârpă umezită cu peroxid de hidrogen.

Cum să îngrijiți un tocător din plastic

Tocătoarele din plastic sunt practice și accesibile, iată de ce pot fi găsite în orice bucătărie. Accesoriul din plastic nu necesită îngrijire specială. Este suficient să-l spălați bine sub apă caldă folosind soluție de spălat vasele. Tocătoarele nu trebuie păstrate ude. Asigurați-vă că tocătorul este complet uscat înainte de a-l introduce în sertar. În caz contrar, veți avea probleme cu mucegaiul.

Cum să îngrijiți un tocător din sticlă

Tocătoarele din sticlă sunt o adevărată încântare pentru vizual. Ele arată foarte stilat și neobișnuit. Iar dacă ceva bucură ochii, atunci și gătitul este de 2 ori mai plăcut. Pe lângă aspectul lor atractiv, tocătoarele din sticlă posedă o igienă excelentă. Îngrijirea lor este cea mai simplă – apă caldă + săpun.

6 trucuri pentru fiecare gospodină

1. După tăierea alimentelor crude (carne de porc, pui și pește), asigurați-vă că dezinfectați suprafața de lucru cu acid acetic (9%) sau suc de lămâie. Acest lucru va elimina mirosurile neplăcute și bacteriile dăunătoare.

2. Praful de muștar, infuzia de ceai sau laptele rece ajută la îndepărtarea mirosului de hering. Ștergeți tocătorul cu produsul ales și uitați de mirosul neplăcut pentru totdeauna.

3. Cafeaua vă ajută să scăpați de mirosul de carne crudă. Adăugați un praf de cafea în apă fierbinte și lăsați tocătorul în lichid pentru câteva minute.

4. Dacă tocătorul miroase a mucegai, ștergeți-l cu zaț de cafea și după 5 minute clătiți-l cu apă caldă.

5. Soluția de bicarbonat de sodiu (1 linguriță) și apă (0,5 l) vă va ajuta să scăpați de murdărie. Aplicați soluția pe tocător și lăsați-l pentru 15 minute. După aceea, tocătorul vă va surprinde plăcut cu prospețimea și aspectul său îngrijit.

6. Cărbunele de lemn ajută la neutralizarea mirosurilor de carne crudă de porc și de vită. Adăugați 100 gr de cărbune în 1l de apă și prelucrați tocătorul.

Mult spor!