Focaccia cu cartofi, ceapă și roșii cherry!

Foccacia italiană este o pâine plată, care poate fi coaptă simplă sau cu orice umplutură. Astăzi vă propunem să-i pregătiți aluatul cu piure de cartofi: acest tip de focaccia este moale, umedă și delicioasă — pur și simplu divină!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-430-460 g de făină;

-125 ml de lapte;

-125 ml de apă sau supă de cartofi;

-150 g de piure de cartofi;

-10 g de drojdie proaspătă sau 3 g de drojdie uscată;

-20 ml de ulei de măsline;

-7 g de sare;

-5 g de zahăr.

Pentru umplutură:

-ulei de măsline;

-sare grunjoasă;

-busuioc uscat, ierburi de Provence sau rozmarin;

-ceapă roșie;

-roșii cherry;

-cașcaval (50 g).

Ajustați cantitățile acestor ingrediente după gustul dumneavoastră.

În calitate de umplutură, puteți să folosiți practic tot ce aveți în frigider.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți piureul de cartofi: curățați cartofii și fierbeți-i în apă până vor fi gata. Apoi scoateți-i din cratiță, turnând 125 ml de supă de cartofi într-un vas separat: o veți include în aluat.

2.Treceți cartofii fierți printr-o strecurătoare măruntă, transformându-i astfel într-un piure fin. Lăsați-l să se răcească.

3.Pregătiți plămădeala: turnați supa caldă de cartofi și laptele rece într-un bol adânc. Adăugați zahărul și drojdia fărâmițată. Amestecați bine cu telul.

4.Adăugați aproximativ 5 linguri de făină din cantitatea totală și amestecați cu telul până la omogenizare. Trebuie să obțineți o compoziție cu consistența smântânii fermentate.

5.Acoperiți plămădeala cu folie alimentară și lăsați-o să dospească timp de 20 minute.

6.Pregătiți aluatul: amestecați puțin plămădeala, după care adăugați piureul de cartofi, sarea și uleiul de măsline în ea. Amestecați până la omogenizare, folosind telul.

7.Adăugați treptat făina cernută și frământați aluatul (cantitatea necesară de făină poate varia puțin, în funcție de calitatea ei și consistența cartofilor, pe care îi utilizați). După ce făina va absorbi tot lichidul, veți obține un aluat foarte lipicios. Frământați-l cu mâinile pe parcursul a 10 minute, după care el se va aduna sub formă de bilă, va deveni moale și neted, dar va rămâne ușor lipicios.

8.Puneți aluatul obținut într-un bol uns cu mult ulei de măsline sau de floarea-soarelui (fără miros). Acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l să dospească timp de aproximativ 1.5 ore într-un loc cald. În timpul dospirii aluatul trebuie frământat de 2 ori cu mâinile unse cu ulei: după primele 20 minute și peste încă 20 minute.

9.După ce timpul de dospire se va sfârși, tapetați tava cu hârtie de copt și ungeți-o cu ulei.

10.Ungându-vă mâinile cu ulei, transferați cu grijă aluatul dospit pe tava pregătită și întindeți-l cu mâinile sub formă de blat dreptunghiular: fie pe toată tava, fie puțin mai mic (cu cât focaccia este mai mică, cu atât este mai pufoasă).

11.Acoperiți blatul de aluat cu folie alimentară și lăsați-l să se odihnească pe parcursul a 40-50 minute.

12.Între timp pregătiți umplutura: noi am tăiat ceapa roșie în rondele subțiri, roșiile cherry — în jumătăți și am dat 50 g de cașcaval prin răzătoarea mică. Dintre ierburi noi am ales busuiocul uscat.

13.Îndepărtați folia alimentară de pe blatul de aluat, după care ungeți-l generos cu ulei de măsline, folosind pensula de silicon.

14.Realizați cu degetul adâncituri frecvente pe suprafața lui.

15.Răspândiți jumătățile de roșii cherry pe focaccia, așezându-le cu secțiunile în jos și înfigându-le puțin în aluat. Apoi puneți rondelele de ceapă pe suprafața ei. Presărați-o cu sare și busuioc uscat (sau alte ierburi, care vă plac).

16.Introduceți tava în cuptorul preîncălzit până la 230°C, punând o crăticioară metalică cu apă fierbinte pe fundul lui. Coaceți focaccia pe parcursul a 10 minute.

17.Apoi scoateți crăticioara cu apă din cuptor și reduceți-i temperatura până la 220°C. Continuați să coaceți focaccia timp de încă 15-20 minute. Cu 5 minute înainte de a o scoate din cuptor, presărați-o cu cașcaval ras.

18.Transferați focaccia pe grătar și lăsați-o să se răcească.

19.Tăiați-o sau rupeți-o în bucăți și serviți-o. Este delicioasă atât caldă, cât și rece.

Această turtă minunată dispare îndată de pe platou! Ea este o variantă de mijloc între pizza și pâine. Noi o preferăm anume pe aceasta cu cartofi și vă recomandăm cu sinceritate să o pregătiți!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!