Foietaj simplu – pentru prepararea tortului „Napoleon”, plăcintelor, prăjiturilor, croissantelor…!

Simplu, dar foarte stratificat! Puteți să folosiți acest aluat pentru prepararea tortului „Napoleon”, plăcintelor, prăjiturilor, croissantelor și altor preparate de patiserie și cofetărie. Gătiți cu multă plăcere!

INGREDIENTE:

Pentru prima etapă:

-400 g de unt sau margarină;

-210 g de făină.

Pentru a doua etapă:

-aproximativ 550 g de făină;

-½ linguriță de oțet 9% sau suc de lămâie;

-un praf de sare;

-2 ouă + apă rece — până la volumul de 330 ml.

MOD DE PREPARARE:

1.Prima etapă: cerneți 210 g de făină pe suprafața de lucru. Apoi, scufundând periodic margarina foarte rece (ținută în prealabil la congelator) în ea, dați-o prin răzătoarea mare. La sfârșit margarina rasă și făina trebuie să fie combinate destul de bine.

2.După aceasta adunați compoziția rezultată sub formă de bilă, presându-o bine cu mâinile. Nu trebuie să o frământați!!!

3.A doua etapă: bateți ouăle cu apa rece, folosind furculița.

4.Puneți aproximativ 550 g de făină cernută pe suprafața de lucru. Realizați o adâncitură în mijlocul ei și adăugați un praf de sare și oțetul în ea.

5.Apoi turnați treptat soluția de ouă în grămăjoara de făină, amestecând continuu cu lingura. După aceasta frământați aluatul cu mâinile. El trebuie să fie moale, omogen și destul de lipicios (nu-l îmbibați cu făină).

6.Lucrând pe masa presărată cu făină, întindeți aluatul obținut sub formă de blat dreptunghiular, cu grosimea de 1-1.5 cm.

7.Puneți primul aluat (din unt și făină) în mijlocul blatului. Apoi împăturiți-l îndoindu-i pe rând toate marginile și acoperind complet primul aluat.

8.Așezați „pliculețul” obținut pe un tocător, punându-l cu „cusătura” în jos și dați-l la frigider pentru 30 minute. Nu-l acoperiți cu folie alimentară, ca să nu se formeze condens pe suprafața lui.

9.Apoi întindeți-l pe masa presărată cu făină într-un blat dreptunghiular, cu grosimea de 1-1.5 cm. Împăturiți-l în mod similar și, așezându-l cu „cusătura” în jos pe un tocător, dați-l la frigider pentru 30 minute.

10.Repetați pasul 9 încă de 2 ori.

11.Foietajul este gata! Modelați preparatele preferate din el, având grijă să-l întindeți în direcția straturilor (nu perpendicular pe ele).

Puteți să păstrați foietajul timp de 2 zile la frigider sau pe parcursul a 6 luni la congelator.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!