Formarea tufelor de castraveți pe spaliere: instrucțiuni detaliate pentru grădinarii sârguincioși!

1. Prima etapă: se realizează „orbirea” în partea inferioară a plantei, în axilele a 3-5 frunze. Se îndepărtează toate pistilurile și lăstarii, care se formează în axilele acestor frunze.

Datorită acestei proceduri, planta își va îndrepta toate forțele spre formarea sistemului radicular, care va fi capabil ulterior să „hrănească” întreaga plantă.

2. A doua etapă: se lasă pistilurile din axilele următoarelor 3-5 frunze și se îndepărtează doar lăstarii laterali.

3. Apoi se realizează aceleași proceduri, dar, pe lângă pistiluri, se permite și creșterea lăstarilor laterali: aceștia trebuie ciupiți după apariția primei frunze.

4. La nivelul următoarelor 3-5 frunze se lasă câte 2 frunze pe lăstarii laterali, după care — câte 3, iar la nivelele superioare — câte 4.

5. Când se ajunge la punctul superior de creștere, se răsucește cu grijă, de 2 ori, tulpina plantei în jurul barei de susținere și se lasă vârful în jos.

Se lasă tulpina să mai crească puțin. Vârful trebuie ciupit la înălțimea de aproximativ 1 metru de la suprafața solului. Formarea tufei pe spalier este finisată.

6. În ultimii ani au apărut o mulțime de specii hibride de castraveți cu pistiluri în „buchet” — în axila fiecărei frunze se formează câțiva castraveți. Pentru ca această caracteristică să se manifeste deplin, este necesar un alt mod de formare a tufelor.

Etapele inițiale coincid cu cele descrise mai sus. Însă ulterior formarea tufei se realizează strict pe o tulpină: se îndepărtează toți lăstarii laterali de pe tulpina principală.

7. Iar dacă fiecărei plante i se poate asigura o suprafață mai mare de alimentare (minim 1.5 x 1.5 m), poate fi folosită următoarea metodă. Fiecare lăstar lateral se leagă separat și astfel ei sunt răspândiți în diferite părți. T

rebuie să se urmărească ca lăstarii superiori să nu-i umbrească pe cei inferiori. În acest caz trebuie „orbite” 6-7 axile inferioare: este necesară formarea unui sistem radicular foarte puternic, care va putea „hrăni” un asemenea „arbore” de castraveți.

Spor la grădinărit!