Friptură de porc cu piept de pui și merișoare — o gamă incomparabilă de frumusețe și gust!

Dacă doriți să vă surprindeți familia și invitații, pregătiți această rețetă minunată din carne de porc și piept de pui (2:1). Friptura obținută este foarte festivă și poate să decoreze masa de Crăciun sau Revelion. Gătiți cu plăcere!

INGREDIENTE:

-1.2-1.5 kg de ceafă de porc;

-un piept de pui;

-o lingură de ierburi aromate pentru carne;

-o mână de merișoare;

-5-6 căței de usturoi;

-sare, piper negru măcinat, boia de ardei dulce — după gust;

-2 linguri de ulei de măsline.

Pentru sos:

-2/3 pahar de merișoare;

-sucul unei portocale;

-½ pahar de apă;

-2 linguri de zahăr;

-un praf de sare.

MOD DE PREPARARE:

1.Curățați, spălați și uscați ceafa de porc. Dați-o la congelator pentru 20 minute, ca să o puteți tăia mai ușor și mai îngrijit.

2.Tăiați ceafa de porc în felii transversale și incomplete, cu grosimea de circa 2 cm, oferindu-i astfel aspectul de „carte”.

3.Asezonați-o cu uleiul de măsline, sare și piper negru măcinat după gust, ierburile aromate și usturoiul trecut prin presa de usturoi. Străduiți-vă să distribuiți condimentele atât pe suprafața cărnii, cât și prin secțiunile ei. Ca să le răspândiți cât mai uniform, frecați și frământați foarte bine carnea cu mâinile.

4.Acoperiți ceafa de porc condimentată cu folie alimentară și dați-o la frigider pentru 0.5-2 ore (în funcție de timpul, pe care-l aveți la dispoziție).

5.Între timp spălați și uscați pieptul de pui. Tăiați-l în feliuțe longitudinale. Bateți puțin fiecare feliuță cu ciocanul pentru carne, acoperindu-o în prealabil cu folie alimentară. Asezonați-le cu sare după gust (dacă ați sărat suficient ceafa de porc, puteți să lăsați pieptul de pui ca atare).

6.Introduceți feliuțele de piept de pui în secțiunile din ceafa de porc. Adăugați câte 2-3 merișoare în fiecare tăietură.

7.Apoi fixați friptura cu ață alimentară. Ața trebuie să fie întinsă în direcție longitudinală și trebuie să cuprindă suprafața fripturii de 2 ori și părțile ei laterale o singură dată.

8.Presărați friptura cu boia de ardei dulce sau alte condimente, care vă plac.

9.Încingeți 1-2 linguri de ulei într-o tigaie. Prăjiți friptura în el, pe toate părțile, ca să se acopere cu crustă rumenă (câte aproximativ 1.5 minute pe fiecare parte). Începeți cu fața, pe care se află secțiunile.

10.Transferați friptura pe o bucată de folie de aluminiu și acoperiți-o complet cu aceasta, ca și cum ați împacheta un cadou. Așezați-o într-o tavă de copt.

11.Turnați un pahar de apă în tavă. Dacă aveți un termometru pentru carne cu fir lung, introduceți-i senzorul în carne înainte de a o introduce în cuptor (termometrul propriu-zis se lasă în afara cuptorului): astfel veți putea urmări procesul de gătire și veți ști cu exactitate, când carnea va fi gata.

12.Coaceți friptura timp de 1.5 ore în cuptorul preîncălzit până la 200°C. Apoi desfaceți folia de aluminiu de pe suprafața ei și stropiți-o cu zeama, pe care a eliberat-o în timpul coacerii.

13.Coaceți friptura timp de încă 30 minute la 220°C (după 15 minute stropiți-o încă o dată cu zeamă). Temperatura din interiorul cărnii trebuie să fie 77°C.

14.Dacă veți servi friptura fierbinte, îndepărtați ața alimentară de pe suprafața ei. Transferați-o pe un platou, acoperiți-o cu folie de aluminiu și lăsați-o să se odihnească timp de 15-20 minute. Apoi tăiați-o în felii longitudinale. Serviți-o cu sos de merișoare și garnitura dumneavoastră preferată.

15.Dacă veți servi friptura ca aperitiv rece, lăsați-o să se răcească complet și dați-o la frigider pentru 5-6 ore (sau peste noapte). După aceasta îndepărtați ața alimentară din jurul ei și porționați-o. După ce se răcește ea poate fi tăiată în feliuțe foarte subțiri.

16.Pregătiți sosul de merișoare, cu care veți servi friptura: puneți merișoarele, sucul de portocală, apa, zahărul și sarea într-o crăticioară. Dacă doriți, puteți să adăugați mirodenii (nucșoară sau cuișoare etc.). Amestecați.

17.Așezați crăticioara pe foc și aduceți-i conținutul până la punctul de fierbere. Apoi fierbeți-l timp de 8-10 minute pe foc mic: merișoarele trebuie să se răsfiarbă și compoziția să se îngroașe.

18.Opriți focul și lăsați compoziția rezultată să se răcească complet.

19.Puteți să lăsați sosul ca atare (cu bucățele de fructe) sau să-l pasați cu blenderul până la omogenizare. Înainte de servire turnați-l într-o sosieră.

Friptura este incredibil de apetisantă. Sosul de merișoare se potrivește excelent cu ea. Vă recomandăm să încercați acest deliciu minunat!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!