Frunze de viță-de-vie – conservare și păstrare!

Metoda de conservare și păstrare a foilor de viță-de-vie pentru sarmale. Se păstrează la congelator timp de 1 an și chiar mai mult.

PAȘI DE URMAT:

1. Culegeți frunzele și le așezați câte 20 de bucăți în fiecare porție, codiță la codiță ca să nu se rupă. Alegeți frunze tinere, de o culoare verde deschis și destul de moi la atingere. De asemenea, vă recomandăm să selectați foile cele mai mari.

2. Analizați apoi fiecare frunză: cele care sunt curate pe ambele părți le puneți la o parte, iar pe suprafața cărora observați urme de insecte, le spălați.

3. Puneți o cratiță cu apă la foc și o aduceți până la punctul de fierbere (bule sunt, dar apa încă nu fierbe). Luați o porție de frunze și le înmuiați în apă, adâncindu-le cu spumiera.

Sfat. Frunza inferioară trebuie să fie cea mai mare, ca să poată susține toate celelalte frunze.

4. Blanșați frunzele în apă, până își schimbă culoarea. Apa nu trebuie să fiarbă!

5. Scoateți frunzele cu spumiera, așteptați să se scurgă puțin și le transferați pe o farfurie cu bordură mică.

6. Repetați procedura cu toate porțiile de frunze.

7. Îndreptați apoi cu grijă frunzele, cât să fie la același nivel. Așezați fiecare porție de frunze în pungi de plastic, suflând în interiorul lor.

Sfat. Nu e nevoie să așteptați până frunzele se răcesc.

8. Pliați pungile, astfel încât să nu deteriorați vârfurile frunzelor.

9. Împachetați astfel toate frunzele, așezați pungile vârf la codiță, pentru o păstrare mai comodă, și dați-le la congelator.

Păstrarea porționată are propriile avantaje. În primul rând, astfel puteți pregăti un număr exact de sarmale pentru câte persoane e nevoie. Decongelați câte frunze sunt necesare, pentru că nu le puteți congela repetat. În al doilea rând, puteți schimba locul pungilor în congelator, aranjându-le cum vă este comod. Frunzele sunt prelucrate termic, nu vă rămâne decât să le umpleți și să fierbeți sarmalele. Încercați metoda și ea, fără îndoială, va rămâne în casa dumneavoastră!

Mult spor!