Frunzele panseluțelor (viole) se ridică: de ce se întâmplă și ce e de făcut!

Violele iubesc lumina. Dar nu trebuie să le țineți sub razele directe ale soarelui, care pot arde plantele firave.

Insuficiența de lumină

Panseluțele o simt începând cu mijlocul lunii octombrie și până la sfârșitul iernii. Dar, desigur, nu în fiecare casă. În camera, unde mereu este conectată lumina, nici un ghiveci nu are nevoie de iluminare suplimentară.

Dacă, iarna, în apartamentul dumneavoastră lumina se conectează doar dimineața devreme și seara, când toți se întorc de la școală și de la servici, violele dumneavoastră vor avea nevoie de o lampă led specială. Acest dispozitiv consumă puțină energie, în schimb rezolvă un șir de probleme: pe lângă panseluțe, sub lampă, se pot încălzi orhideele, fuchsia, gardenia, chiar și răsadurile timpurii.

Dacă aveți o singură lampă și multe plante, puteți îmbunătățiți efectul dispozitivului cu ajutorul unor trucuri:

– puteți tapeta pervazul cu staniol (reflector de lumină);

– din partea camerei, instalați un placaj neșlefuit lipit cu hârtie albă.

Un reflector alb mat îmbunătățește iluminarea de 1,5 ori, iar unul cu efect de oglindă – de 2 ori.

Sfat. Apropo astfel de reflectoare puteți folosi și fără lampă, toamna și primăvara ele vor intensifica lumina naturală a soarelui.

Panseluța are nevoie de aproximativ 12 ore de lumină pe zi.

Încă un moment, puteți înțelege că planta duce lipsă de lumină după frunzele sau rozeta, care se întinde spre geam.

De asemenea, din cauza insuficienței de lumină suferă plantele cu o rozetă prea pufoasă. În acest caz, frunzele se umbresc reciproc. Soluția: răriți rozeta, îndepărtând cele mai slabe și urâte frunze.

Iluminarea în exces

Iluminarea prea puternică (atât vara, pe pervazul de sud, cât și în cazul dozelor exagerate cauzate de iluminarea necorespunzătoare, când, de exemplu, se folosește o lampă obișnuită în locul unei lămpi pentru creșterea plantelor) poate dăuna plantei. Ca reacție la lumina care a venit pe neașteptate asupra ei, viola ridică uneori frunze, încercând să se apere. Mai ales când înainte de asta, floarea a crescut în semiumbră și dintr-o dată a fost transferată pe fereastra de sud.

Analizați frunzele: în cazul unui exces de lumină, planta, deseori, suferă din cauza arsurilor. Iată cum arată:

Apropo, lămpile care atârnă prea jos (care se încălzesc în timp ce lucrează), la fel, pot lăsa astfel de arsuri.

Probleme cu irigarea

Dacă viola suferă esențial de insuficiență de umiditate, frunzele se ofilesc.

În cazul în care planta are în continuu puțin lichid, ea se poate întinde. Iar frunzele se pot răsuci.

Probleme cu temperatura aerului

Aveți un calorifer, care se află exact sub pervazul, unde ați pus panseluța? Planta poate suferi de la temperaturile înalte.

Nu vă orientați după termometrul de pe perete. Puneți dispozitivul pe pervaz. Ce arată? Violele tolerează bine temperaturile de la 16 la 26 de grade. Dacă lângă ghiveci se menține indicatorul 26 grade și mai mult, planta suferă de șoc termic. Alte semne ale supraîncălzirii violei vor fi petele cafenii pe frunze sau îngălbenirea lor totală.

Probleme cu aerul uscat

Dacă frunzele se ridică și se răsucesc, motivul poate fi aerul uscat. Se crede că panseluțele nu trebuie stropite, doar păstrate pe un suport cu argilă expandată umedă. Dar dacă aveți plante foarte prăfuite, le puteți stropi în fiecare săptămână. Dar aveți grijă să fie cald, pentru ca rozeta să se usuce momentan, și să nu înflorească. Plantele înflorite și pe vreme rece nu se stropesc.

Probleme cu solul

Panseluța poate ceda din cauza dezechilibrului acido-bazic din sol. Această cultură are nevoie de un sol ușor acid (cu un pH de cel mult 7). Dacă este acid sau alcalin, viola se poate îmbolnăvi – frunzele nu doar se vor ridica, ci și se vor ondula, se vor decolora, mugurii se vor lega, dar nu vor înflori – vor cădea.

Deși, sunt soiuri care iubesc anume solurile acide – ele înfloresc mai bogat.

Un sol bun pentru orice viole conține:

– pământ de frunze (numită și de pădure sau de grădină, deoarece se face sub un arbust sau copac cu frunze căzătoare);

– pământ de gazon (se face acolo, unde mulți ani crește iarbă);

– nisip, perlit, vermiculită, cărbune de lemn.

Dacă frunzele florii devin galbene, posibil să fie cloroză și solul trebuie udat cu chelat de fier. În caz de cloroză, printre nervurile verzi de pe suprafața frunzelor, apar ”insulițe” deschise la culoare:

Plantă bătrână, rădăcini firave

Uneori, frunzele unei viole bătrâne se întind din cauza, că rădăcinile umplu atât de tare ghiveciul, încât nu mai pot alimenta normal panseluța. În primul rând, în vas sol aproape că nu mai este. În al doilea rând, o parte din rădăcini mor. Un alt motiv, rădăcinile pur și simplu se pot îmbolnăvi.

”Tăiați capul” tufei

O astfel de plantă trebuie întinerită. Puteți alegea calea complicată – tăiați frunze-butași, le înrădăcinați pe fiecare și așteptați îndelung înflorirea. Sau puteți proceda mai simplu, tăiați sistemul radicular, provocând astfel viola să-și crească altul nou. Desigur, după aceea va trebui să o transplantați într-un vas mai mic decât cel vechi.

Totul este foarte simplu:

1. Viola se taie cu o bucată mică de tulpină. Puteți nici să nu scoateți rădăcinile din pământ.

2. Curățați tulpina pe margini, chiar dacă nu vedeți mucegai pe ea. Tăietura trebuie să fie curată complet.

3. Puneți viola într-un pahar, astfel încât tulpina să fie în apă, iar frunzele nu. Aveți grijă: viola va începe să bea activ (în special în primele zile) + căldura, și deja a doua zi tulpina poate atârna în aer. Merită să verificați floarea zilnic și să adăugați apă, după necesitate.

Vă recomandăm să țineți astfel panseluța în apă timp de 2 săptămâni, iar după ce rădăcinile vor crește suficient, o puteți planta.

Concluzii:

– dacă frunzele violei se întind, înseamnă că cu planta ceva se întâmplă. Cel mai probabil, ați comis o greșeală în modul de îngrijire;

– de cele mai dese ori, planta nu are suficientă lumină, iar această problemă se rezolvă cu ajutorul unei lămpi speciale pentru plante;

– cauze mai rar întâlnite sunt excesul de lumină, irigarea incorectă, aerul uscat din cameră și solul ales greșit;

– dacă viola este bătrână, posibil sistemul ei radicular nu o mai poate hrăni, iar frunzele ridicate sunt doar un prim semnal. O astfel de plantă este mai bine să o întineriți, îndepărtând total rădăcinile, pentru ca planta să-și crească altele noi.

Spor la grădinărit!