Gem dens gata în zece minute – dulceață de vișini pentru iarnă!

Gemul de vișină se fierbe un timp minim, păstrându-și gustul și aroma intensă, iar consistența necesară se obține datorită agar-agar-ului. După această rețetă, gemul rămâne dens chiar și la temperatura camerei (spre deosebite de cel cu gelatină).

INGREDIENTE:

– 1 kg de fructe fără sâmburi;

– 500-600 gr de zahăr;

– 10 gr de agar-agar.

MOD DE PREPARARE:

1. Spălați vișinele și îndepărtați sâmburii, folosind aparatul special sau un simplu ac de păr.

2. Transferați fructele într-o cratiță potrivită cu fund gros, adăugați zahăr și pasați ingredientele cu blenderul vertical, cât să obțineți un piure.

Sfat. Dacă folosiți fructe dulci (căpșuni, caise, piersici), vă recomandăm să adăugați puțin acid citric pentru un gust echilibrat.

3. Turnați aproximativ 100 ml de piure într-o crăticioară cu fund gros, adăugați agar-agar-ul și amestecați bine. Lăsați compoziția la o parte.

4. Puneți cratița cu piureul rămas la foc mediu, îl aduceți până la punctul de fierbere și îl fierbeți timp de 5 minute. În tot acest timp, îndepărtați spuma, care se formează la suprafață.

5. Apoi, dacă lucrați rar cu agar-agar-ul, vă recomandăm să-l verificați: puneți cratița la foc mediu și înfierbântați compoziția, amestecând continuu. Dacă s-a îngroșat rapid, agar-agarul este calitativ.

6. Turnați apă și înfierbântați compoziția, amestecând intensiv, până devine omogenă.

7. O transferați în cratița cu gem, amestecați bine, setați focul mediu, dați gemul în clocot și îl fierbeți timp de 5 minute, amestecând periodic.

8. Sterilizați din timp borcanele și capacele.

9. Repartizați gemul fierbinte în borcanele fierbinți, le înfiletați, le întoarceți cu susul în jos, le acoperiți cu ceva călduros și le lăsați să se răcească complet.

Din această cantitate de ingrediente obțineți 1l de gem. El este lichid cât e fierbinte, iar după ce se răcește devine dens, catifelat. Serviți-l cu pâine toast, folosiți-l pentru prăjituri, rulade, pateuri etc.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!