Gem și sirop de căpșuni fără conservanți — o rețetă simplă cu reușită sigură!

Nu trebuie fiert îndelung, își menține bine culoarea și moderat de dulce!

O rețetă care-i va bucura pe amatorii acestor fructe aromate și dulci! Cum puteți să pregătiți un gem delicios și dens de căpșuni pentru iarnă? Gemul din căpșuni proaspete, preparat după această rețetă, are o textură groasă, dar nu este foarte dulce. Pe lângă acestea, el nu trebuie fiert îndelung.

INGREDIENTE:

-3 kg de căpșuni;

-1.5 kg de zahăr.

Veți obține 2 litri de gem și 1.25 litri de sirop de căpșuni.

MOD DE PREPARARE:

1.Spălați foarte bine căpșunile proaspete, îndepărtându-le codițele. Puneți-le într-o strecurătoare, ca să se scurgă apa de pe ele.

2.Așezați căpșunile în straturi într-o cratiță, presărându-le cu zahăr (noi realizăm acest pas în 3 etape). După ce presărați zahărul, scuturați cratița, pentru ca el să se răspândească uniform pe suprafața fructelor.

3.Lăsați fructele acoperite cu zahăr să se odihnească pe parcursul a 10 ore la temperatura camerei. Dacă vreți să le lăsați mai mult, puteți să le dați la frigider și să le scoateți la temperatura camerei cu 60 minute înainte de fierbere. Între timp trebuie să scuturați vasul cu fructele de câteva ori, fără să le amestecați.

Căpșunile vor elibera mult suc. Noi am folosit fructele pentru prepararea gemului, iar sucul — pentru prepararea siropului.

4.Scurgeți sucul format într-un vas separat și pasați căpșunile cu blenderul. Pe fundul cratiței va rămâne zahărul nedizolvat: trebuie să-l adăugați în căpșunile pasate.

5.Puneți cratița cu căpșunile pasate pe foc moderat. Amestecând, aduceți-i conținutul până la punctul de fierbere, după care fierbeți-l timp de 20 minute. Gemul trebuie amestecat în permanență, ca să nu se ardă.

6.Transferați gemul fierbinte în borcane sterilizate, închizându-le ermetic cu capace sterilizate. Întoarceți borcanele cu capacele în jos și înveliți-le într-o pătură călduroasă până se vor răci complet.

Gemul delicios, dens, moderat de dulce și bogat în vitamine este gata! Având în vedere faptul că nu este fiert îndelung, el își menține bine culoarea.

7.Pregătiți siropul din sucul de căpșuni. Sucul este destul de dulce. De aceea, trebuie să mai adăugați doar 1/3 linguriță de sare de lămâie în el. Apoi aduceți-l până la punctul de fierbere și fierbeți-l timp de 5 minute. Transferați-l în sticluțe sau borcane sterilizate, închizându-le ermetic.

Siropul delicios, transparent, aromat și natural este gata!

Și iată cum am obținut 2 litri de gem gustos, dens, aromat și 1.25 litri de sirop minunat de căpșuni. Dacă doriți, puteți să adăugați sucul unei lămâi medii în gem: atunci nuanța lui va fi încă mai deschisă, iar gustul va căpăta o notă acrișoară. Astfel el își va menține culoarea și aroma intense pe parcursul întregii ierni.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!