Geranium – tăierea de toamnă! Răspunsuri la întrebări!

Pentru ce este nevoie de tăierea de toamnă?

Dacă aduceți mușcata de afară în casă, e nevoie să o păstrați undeva. De exemplu, tufa din imagine va ocupa mult loc pe pervaz. Dacă o tăiați și rămâneți cu cioturi mici, atunci alături puteți să mai depozitați câteva flori.

În al doilea rând, mușcatele au nevoie de odihnă. Acest lucru nu înseamnă că vor intra în hibernare totală. Pentru mușcate, odihnă este atunci când încetează înflorirea și înmugurirea.

De asemenea, să nu uităm că zilele devin mai scurte, plantele primesc mai puțină lumină, respectiv încep să se înalțe.

Cum se numără ochii de frunze?

Orientați-vă după starea tulpinii, dacă este bătrână, lignificată, atunci trebuie să o tăiați astfel încât să atingeți doar țesuturile tinere.

Tăiați deasupra celui de-al treilea ochi. Dacă planificați să butășiți mușcata, atunci folosiți un cuțit, dacă nu, atunci foarfeca sau cutterul, la fel, se potrivesc.

Un moment important: deoarece după tăiere rămâne rană, se recomandă să nu udați mușcata cu 2-3 zile înainte și 2-3 zile după, pentru ca tăietura să se prindă mai repede.

Analizați fiecare tulpină, numărați ochiurile și tăiați deasupra celui de-al treilea.

Sfat. Dacă aveți un ghiveci cu mai multe plante, iar unele din ele arată foarte bine și s-ar părea că nu au nevoie de tăiere, vă recomandăm să le tăiați oricum, deoarece, după procedură, va fi nevoie să reduceți numărul de irigări și plantele se vor usca, având puțină umiditate.

Iată rezultatul:

Dar scheletele nu se vor afla mult timp în această stare, foarte curând vor apărea frunze și lăstari noi. Aproximativ în luna decembrie, va fi nevoie să ciupiți planta, adică să păstrați câte 5-6 frunze pe fiecare lăstar și să ciupiți vârful.

1. Reduceți semnificativ irigările, pentru ca scheletele de plante să nu putrezească.

Cum verificați: introduceți un băț de lemn până la fundul ghiveciului și îl scoateți periodic – când este uscat, puteți uda plantele.

2. Găsiți cel mai luminos și cel mai răcoros loc. Cu cât mai multă lumină, cu atât mai bine. Puteți folosi o lampă specială, cu lumină rece,  6000-6500 Kelvin.

3. Deoarece plantele vor da lăstari și frunze noi, este nevoie să le fertilizați. Folosiți un îngrășământ universal pentru plantele cu flori și îl dizolvați în proporții de 1/3 din doza obișnuită. Udați plantele 1 dată pe lună.

4. Dacă mușcatele vor crește și vor dori să înflorească, nu le permiteți, cel puțin până în luna martie. Mai bine rupeți mugurii și lăsați plantele să prindă la puteri și să-și crească o coroană sănătoasă – ea asigură o înflorire abundentă pe parcursul întregii veri.

Din ramurile tăiate, puteți obține butași, pe care îi plantați în vase mici cu sol: faceți o gaură, introduceți butașul și aplatizați pământul, după care îl udați puțin. Mușcata nu este capricioasă, important este să asigurați temperatura potrivită (butașii se înrădăcinează greu la căldură).

Spor la grădinărit!