Gogoșele pufoase și rumene (fără ouă). Oare cine ar putea să le refuze?

Gogoșelele preparate după această rețetă dispar repede de pe platou, îndeosebi când sunt fierbinți. Aluatul lor nu conține ouă, ceea ce permite menținerea gustului și moliciunii lor chiar și după răcire. Se pregătesc cu lapte (puteți să-l înlocuiți cu apă — complet sau doar jumătate) și drojdie: repede, gustos și economic. Încercați-le neapărat!

INGREDIENTE (pentru 40 bucăți):

-350 g de făină (± 50 g);

-5 g de drojdie uscată (sau 15 g de drojdie proaspătă);

-o linguriță de zahăr;

-½ linguriță de sare;

-200 ml de lapte;

-25 ml de ulei (+ pentru prăjit).

MOD DE PREPARARE:

1.Puneți drojdia și zahărul într-un bol adânc. Adăugați laptele încălzit până la 37-39°C și amestecați. Lăsați compoziția să se odihnească pe parcursul a 10 minute: drojdia trebuie să se activeze și să formeze „căciula” caracteristică pe suprafața laptelui. Dacă aceasta nu a apărut, înseamnă că drojdia este veche, inactivă sau ați încălzit prea tare laptele.

2.Amestecați compoziția de drojdie. Adăugați sarea și uleiul (puteți să-l înlocuiți cu unt topit și răcit). Iarăși amestecați.

3.Adăugați treptat făina cernută și frământați un aluat moale, omogen, neted și nelipicios.

4.Puneți-l în bol și acoperiți-l cu un capac sau folie alimentară. Lăsați-l să dospească pe parcursul a 60 minute într-un loc cald.

5.Pudrați-vă mâinile cu puțină făină și frământați puțin aluatul. Acoperiți-l cu un bol și lăsați-l să se odihnească timp de 5 minute.

6.Presărați aluatul cu puțină făină și întindeți-l cu sucitorul până la grosimea de 1 cm. Apoi decupați gogoșelele din el cu ajutorul unui păhăruț sau al altei forme.

7.Îndepărtați aluatul excesiv și uniformizați marginile gogoșelelor. Acoperiți-le cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-le să se odihnească pe parcursul a 10 minute.

8.Lăsați aluatul rămas să se odihnească puțin, iar apoi întindeți-l și modelați gogoșele din el.

9.Turnați mult ulei într-o crăticioară și încingeți-l (el nu trebuie să fumege). Adăugați gogoșelele în ulei (ele trebuie să plutească) și prăjiți-le pe ambele părți, până se vor rumeni, întorcându-le periodic.

10.Transferați-le pe prosoape de hârtie, ca să eliminați excesul de ulei.

11.Apoi puteți să le serviți.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!