Gogoși din aluat dospit (de post) — pufoase și ușoare ca norii!

Gogoșile preparate după această rețetă sunt foarte moi, aerate, aromate și incredibil de gustoase!

INGREDIENTE:

-25-30 g de drojdie proaspătă;

-3 linguri de zahăr;

-o linguriță de sare;

-400 ml de apă caldă;

-un vârf de cuțit de vanilină (puteți să o înlocuiți cu un plic de zahăr vanilat/o fiolă de esență de vanilie/o linguriță de extract de vanilie);

-coaja rasă de pe o lămâie;

-100 ml de ulei rafinat de floarea-soarelui (fără miros);

-250 ml de apă minerală carbogazoasă;

-800-900 g de făină;

-ulei rafinat de floarea-soarelui — pentru prăjit;

-zahăr pudră — pentru servit.

MOD DE PREPARARE:

1.Puneți drojdia fărâmițată, o lingură de zahăr și 200 ml de apă caldă într-un bol adânc. Amestecați până când drojdia și zahărul se vor dizolva. Apoi adăugați o lingură de făină și amestecați până la omogenizare.

2.Acoperiți bolul cu un capac și puneți-l într-un loc cald, pentru ca drojdia să se activeze. Plămădeala trebuie să-și mărească volumul și să se acopere cu „căciula” caracteristică.

3.După ce plămădeala se va activa, adăugați zahărul rămas, sarea, vanilina și coaja rasă de lămâie. Amestecați.

4.Adăugați apa rămasă (200 ml) și uleiul. Amestecați.

5.Apoi adăugați apa minerală carbogazoasă și amestecați. Datorită acestui ingredient, gogoșile ies foarte moi și pufoase.

6.Adăugați treptat făina cernută. Amestecați aluatul cu lingura până va deveni mai dens, după care transferați-l pe masa presărată cu făină și frământați-l cu mâinile pe parcursul a 5-7 minute. Aveți grijă să nu-l îmbibați cu făină. El trebuie să rămână moale.

7.Puneți aluatul într-un bol uns cu ulei. Ungeți-i suprafața cu puțin ulei. Acoperiți bolul cu un capac sau cu folie alimentară și așezați-l într-un loc cald. Lăsați aluatul să dospească pe parcursul a 1.5-2 ore.

8.Transferați aluatul pe masa presărată cu făină. Îndoiți-i marginile spre interior și întindeți-l puțin cu mâinile. Apoi presărați-l cu făină și întindeți-l cu sucitorul până veți obține un blat cu grosimea de 1.5-2 cm.

9.Folosind o formă rotundă, decupați cerculețe din blatul de aluat. Adunați aluatul excesiv, modelați-l sub formă de bilă și folosiți-l pentru modelarea altor gogoși.

10.Turnați o cantitate mare de ulei într-o crăticioară sau într-un tuci (gogoșile trebuie să plutească prin ulei). Încălziți-l foarte bine. Ca să verificați dacă uleiul a ajuns la temperatura optimă, scufundați o frigare de lemn în el: dacă se formează bule în jurul ei, înseamnă că puteți începe prăjirea gogoșilor.

11.Puneți gogoșile în uleiul încins.

12.Peste 30-40 secunde acoperiți crăticioara cu un capac și prăjiți gogoșile pe parcursul a încă 30-40 secunde. După aceasta ridicați capacul și întoarceți-le pe cealaltă parte.

13.În timpul prăjirii gogoșile trebuie întoarse de 2 ori. Ele trebuie să se acopere cu crustă rumenă și crocantă.

14.Transferați gogoșile preparate pe o farfurie tapetată cu prosoape de hârtie, ca să eliminați excesul de ulei.

15.Presărați-le cu zahăr pudră și serviți-le.

16.Gogoșile sunt foarte pufoase și conțin un fel de „buzunăraș” în interior. De aceea, dacă doriți, puteți să le umpleți cu gem de fructe.

Vă recomandăm să le pregătiți!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!