Grădinăritul în saci: un mod original de obținere a recoltei!

CE ESTE GRĂDINA ÎN SAC?

Este un recipient, un sac din pânză, geotextil sau polietilenă. El trebuie să fie destul de rezistent, ca să suporte greutatea mare a solului.

În sac se pune substratul potrivit, adăugându-se compost sau turbă. Asamblarea unui asemenea „pat”  agricol dintr-un sac încăpător este destul de simplă și poate fi realizată de sine stătător.

Chiar și sacii negri, obișnuiți, pentru colectarea gunoiului, pot fi utilizați în calitate de recipiente pentru sol și plante.

Totuși specialiștii ne sugerează să fim precauți cu această variantă — sacii negri se vor înfierbânta prea tare în zilele călduroase de vară, ceea ce poate cauza moartea plantelor.

Pe lângă aceasta, chiar și luând în considerație găurile de evacuare a apei, polietilena nu este cel mai bun material: pe fundul sacului trebuie așezate pietre, ca să fie creat un spațiu adecvat pentru drenaj.

Grădinarii pot să utilizeze sacii obișnuiți, în care se transportă zahărul și făina, sau sacoșele vechi pentru sădirea plantelor. De asemenea, ei pot să cumpere recipientele din geotextil, care se vând în magazinele horticole.

De obicei, acești saci conțin deja compost și prezintă niște marcaje, care permit realizarea rapidă și confortabilă a tăieturilor pentru plante.

AVANTAJELE CULTIVĂRII LEGUMELOR ȘI ALTOR PLANTE ÎN SACI:

1.Recipientele sunt disponibile și ieftine. De asemenea, pot fi găsite și variante gratuite.

2.Substratul din sac va fi roditor, deoarece chiar dumneavoastră îl veți fertiliza cu compost și alte substanțe folositoare. Este o variantă excelentă, dacă solul din grădină este lutos sau nisipos, pentru că legumele se dezvoltă rău pe ele.

3.Sacii pot fi mutați dintr-un loc în altul. Ei nu reprezintă paturi agricole imobile. Puteți să-i ascundeți într-un loc umbros, dacă, de exemplu, ziua este foarte fierbinte.

4.Sub sacul cu substrat nu vor crește buruieni și, drept consecință, nu este necesară prășirea lui. Chiar dacă în solul pus în sac au existat semințe de buruieni și lăstari, acestea pot fi rupte ușor cu mâinile. Iar când răsadurile se vor dezvolta, în sac pur și simplu nu va mai rămâne spațiu pentru buruieni.

5.Cultivarea unei grădini în sac poate fi realizată chiar și pe balcon: ea nu ocupă mult spațiu. De asemenea, puteți să montați paturi agricole verticale, atârnând sacii pe gard.

Probabil, singurul dezavantaj important al grădinii din saci este irigarea mai frecventă. Substratul din recipiente se usucă repede și trebuie să fie umezit mai des.

Pe lângă aceasta, mulți oameni consideră că prima etapă, de amenajare a paturilor agricole din saci, necesită multă tevatură, deoarece trebuie montat corect drenajul și adăugat substratul și compostul.

Dar, în general, efortul depus nu este mai mare decât cel din timpul îngrijirii primăvăratice a paturilor agricole obișnuite.

Puteți să cultivați în saci practic orice: roșii, ardei, castraveți, vinete, cartofi, dovlecei, ridichi, salată. Tehnologia este simplă și obține recenzii bune de la grădinarii, care au utilizat deja această metodă.

Spor la grădinărit!