Grâu crescut în coji de ouă — un ornament perfect pentru masa festivă de Paști!

Este un element decorativ foarte frumos și primăvăratic! Puteți să folosiți orice semințe de cereale sau de floarea-soarelui în acest scop.

Procesul de încolțire a semințelor și răsărire a lăstarilor este îndelung. De aceea, dacă doriți să decorați masa de Paști cu ornamente verzi, trebuie să le pregătiți din timp: cu minim 10 zile înainte de sărbătoare.

AVEȚI NEVOIE DE:

-semințe de grâu și de floarea-soarelui;

-recipiente de sticlă, dotate cu capace;

-apă curată și stătută;

-coji de ouă;

-o lingură de oțet;

-colorant alimentar pentru ouă;

-apă clocotită;

-vată/discuri de vată/o aleză pentru bebeluși.

MOD DE LUCRU:

1.Spălați foarte bine boabele de grâu. Puneți-le într-un recipient curat și acoperiți-le cu apă curată și stătută. După ce ele se vor înmuia timp de 30 minute, scurgeți apa din recipient și acoperiți-l cu un capac. Lăsați boabele de grâu să încolțească pe parcursul a 12 ore.

2.Peste 12 ore spălați-le încă o dată cu apă curată și lăsați-le să încolțească pe parcursul a încă 12 ore (sub capac). Este important să asigurați periodic pătrunderea aerului în recipientul respectiv și să aveți grijă ca semințele să nu se usuce.

3.Peste 24 ore veți observa apariția rădăcinilor și lăstarilor.

4.Peste alte 24-48 ore rădăcinile vor crește încă mai mult, iar lăstarii vor atinge lungimea de 5-10 mm. Acesta este momentul potrivit pentru transferarea semințelor în recipientele definitive (în cazul nostru este vorba de cojile de ouă).

5.Noi am realizat același lucru cu semințele crude de floarea-soarelui.

6.Pregătiți cojile de ouă, înlăturând o porțiune mică din vârful lor. Astfel ele vor căpăta forma de păhăruțe. Puteți să le lăsați ca atare sau să le vopsiți.

7.Ca să vopsiți cojile de ouă, diluați colorantul alimentar într-o cantitate mică de apă clocotită și adăugați o lingură de oțet în soluția rezultată. Scufundați cojile de ouă în aceasta și lăsați-le să se coloreze, conform timpului indicat pe ambalajul colorantului.

8.Scoateți cojile de ouă din soluție și lăsați-le să se usuce.

9.Puneți câte o bucățică de vată sau un disc de vată pe fundul fiecărei coji de ou. Noi am folosit bucățele de aleză.

10.Umeziți foarte bine bucățelele de vată cu apă curată.

11.Puneți semințele încolțite în cojile de ouă. Nu trebuie să le presați foarte mult, ca să nu lezați rădăcinile și lăstarii. Răspândiți-le cu mare grijă.

12.Udați semințele în fiecare zi, ca să nu se usuce. În acest scop noi folosim un recipient cu apă curată și stătută, dotat cu pulverizator.

13.Noi am răspândit semințele rămase pe un cerc decupat dintr-o aleză, pe care l-am umezit foarte bine. Vom folosi lăstarii respectivi, ca să decorăm platoul pentru ouăle Pascale.

14.Așa arată lăstarii în ziua 12:

Din experiență putem să vă spunem că semințele de floarea-soarelui cresc și se dezvoltă mai bine în pământ. De aceea, puteți să luați în considerație utilizarea unui asemenea substrat pentru ele.

Noi considerăm că acest tip de decor este ideal pentru masa de Învierea Domnului. De asemenea, puteți să le dăruiți prietenilor alături de cozonaci și ouă roșii.

Sărbători fericite!