Greșeala tipică din timpul utilizării foliei de aluminiu. Cum poate fi corectată?

Probabil știți cât este de plăcut să vă răsfățați pe sine și pe cei dragi cu o cină delicioasă. Iar aproape orice produs devine mult mai gustos și semnificativ mai suculent, dacă, în loc să fie supus la fierbere sau prăjire, este copt în folie de aluminiu.

Dar mulți dintre noi, învelind cartofii sau viitoarea friptură în această folie, săvârșim una și aceeași greșeală. Vă dați seama la ce ne referim?

Prepararea mâncării cu ajutorul foliei de aluminiu are multe avantaje: mai puțină grăsime, mai multă suculență, prelucrarea termică uniformă. Doar nu zadarnic această metodă are atât de mulți adepți.

Doar că demult ei s-au separat în două tabere adversare: unii sunt siguri că fața mată a foliei trebuie să fie orientată spre alimente, iar alții insistă că cea lucioasă trebuie să intre în contact cu ele.

Iar „oponentul” greșește neapărat. Cine are dreptate, cine greșește și ce trebuie, de fapt, să facem?

Și unii, și ceilalți, căutând adevărul, ajung mai devreme sau mai târziu la cursul școlar de fizică și își amintesc de o asemenea proprietate a foliei de aluminiu, precum reflectarea căldurii.

Dar aceasta nu răspunde nicicum la întrebarea noastră: care parte a foliei de aluminiu trebuie să fie orientată spre produse? Persoanele, care au cunoștințe mai avansate de fizică, pot enumera și modurile de transmitere a căldurii: conductivitatea termică, convecția și radiația termică.

Doar că fețele foliei de aluminiu nu influențează convecția. În ceea ce privește radiația termică, suprafața mată menține căldura, iar cea lucioasă — o reflectă. Dar aceste aspecte nu influențează practic deloc viteza de preparare.

Producătorii de folie de aluminiu dezvăluie adevărul: ambele tabere au dreptate! Nu are nicio importanță cu care parte învelim produsele alimentare.

Dar dacă este vorba de folia cu acoperire antiaderentă, atunci mâncarea trebuie să vină în contact doar cu suprafața mată (cu inscripția „non-stick”).

În celelalte cazuri fețele diferite ale foliei de aluminiu sunt doar o consecință a procesului automat de fabricare și au proprietăți similare.

Iar ceea ce este într-adevăr important, dar mulți dintre noi uită: înfășurarea maxim de compactă a produselor în folia de aluminiu.

Ea trebuie să se atingă de toată suprafața viitorului fel de mâncare, fără „buzunare” de aer. Doar în acest caz totul se va coace uniform și rapid.

De aceea, trebuie să abordați acest aspect cu multă atenție, dar nu repede și la nimereală.

Spor la gătit!