Hainele de iarnă cu umpluturi calitative nu se deformează după spălare. Totul despre gecile într-adevăr călduroase!

Cu doar câțiva ani în urmă producătorii de îmbrăcăminte utilizau 2 tipuri de umpluturi pentru gecile de iarnă: naturale, din puf și pene și sintetice, din poliester. Din păcate, ele nu sunt foarte practice… Treptat materialele respective au fost înlocuite cu altele mai rezistente la uzură și mai calitative.

Gecile cu puf sunt protejate cu ardoare doar de cei care nu le-au spălat niciodată. Nici aplicarea trucurilor eficiente de spălare nu le poate prelungi perioada de utilizare. Penele se adună în gheme dure și ies prin cusături. Asemenea geci nu oferă multă căldură și arată inestetic.

Materialele termoizolante moderne sunt subțiri și dense, permit circularea aerului și creează o senzație prelungită de confort, chiar dacă oscilațiile termice sunt foarte mari. Cu alte cuvinte, uneori o geacă subțirică încălzește mai bine decât o haină groasă și lungă. De asemenea, ea este mult mai ieftină! Încă un avantaj incontestabil a utilizării materialelor sintetice este atitudinea etică față de animale.

În acest articol vom examina detaliat toate materialele termoizolante utilizate pentru confecționarea hainelor de iarnă. Fiecare dintre ele are avantaje și defecte. Există deosebiri în utilizarea și îngrijirea lor. Dacă geaca este scumpă, nu înseamnă că este și călduroasă. Gândiți-vă bine înainte de a o cumpăra!

UMPLUTURILE GECILOR DE IARNĂ

1. ISOSOFT

Acest material modern este cel mai popular termoizolant din Europa. Are o capacitate înaltă de termoizolare, este foarte ușor și moale. El este de 2 ori mai călduros comparativ cu termoizolantele sintetice obișnuite, își reface ușor forma după ce este presat și nu și-o pierde după numeroase spălări. Nu provoacă alergii, menține căldura și se spală ușor.

2. PRIMALOFT

Este un termoizolant modern, confecționat din fibre poliesterice foarte subțiri. Datorită structurii sale moi și destul de dense, el are proprietăți termoizolatoare bune, deși este foarte ușor. Vă amintim că îmbrăcămintea nu încălzește, ci stratul cald de aer, pe care ea îl creează. De aceea, dacă nimerești sub ploaie într-o haină de puf, vei îngheța, deoarece dispar straturile de aer dintre pene.

Fibrele PrimaLoft sunt foarte rezistente și nu permit umidității să se strecoare prin umplutură. Ele sunt rezistente la rafalele de vânt rece, dar nu împiedică eliminarea umidității corpului.

3. THERMOLITE

Aceste fibre sintetice au structură tubulară. Nu absorb umezeala, ci o elimină pe stratul superior al îmbrăcămintei. Se folosesc și pentru confecționarea lenjeriei termice.

4. THINSULATE

Este o umplutură foarte răspândită. Este mai subțire decât ultimele două: fibrele lui sunt de 10 ori mai subțiri decât firul de păr uman! Reține mai mult aer într-un volum mai mic decât majoritatea celorlalte termoizolante. Un strat subțire de această umplutură este suficientă pentru crearea senzației de confort.

5. POLIESTERUL

Este o fibră sintetică cu volum mare. Când este spălată, această umplutură își reduce volumul. Spălările multiple ale produselor poliesterice determină contractarea fibrelor. De aceea, materialul respectiv este efemer. Tehnologiile moderne permit adăugarea altor substanțe sintetice în poliester, care îi îmbunătățesc caracteristicile inițiale.

6. HOLLOW FIBER

Este un poliester cu concentrație mare de silicon și fibre răsucite, goale la interior. Uneori el mai este numit puf ecologic/bio, hollow fan, thermofiber sau fiberteck. Denumirea depinde doar de producător, dar nu există deosebiri semnificative în tehnologia de producție și caracteristici. Structura fibrelor Hollow fiber seamănă cu blana animalelor. De aceea, el este foarte ușor și călduros.

7. TOPSFIL

Datorită structurii sale, acest termoizolant modern este capabil să-și extindă fibrele, când scade temperatura. Permite excelent circulația aerului și îndepărtează umezeala de la corp. Este ușor și aerat. De aceea, se utilizează pentru fabricarea îmbrăcămintei „respirabile” pentru copii. După ce este strâns, revine repede la forma inițială.

8. MEMBRANA

Deși membrana nu este chiar o umplutură pentru geci, nu am putut să nu o menționăm. Ea este un material modern, multistratificat, asemănător cu pelicula, care se lipește printr-o tehnologie deosebită de pânza externă a produsului.

Această peliculă are numeroase orificii-pori pe toată suprafața. De aceea, apa nu trece prin ele. Membrana se utilizează pentru confecționarea îmbrăcămintei destinate odihnei active. Dacă veți sta într-o asemenea geacă la ger, veți îngheța. Este importantă anume căldura, care rămâne sub geacă.

Îmbrăcând o haină fabricată din membrană, trebuie să respectați îmbrăcarea în 3 straturi. Primul strat este reprezentat de lenjeria termică din lână sau sintetică, ca să îndepărteze umezeala de corp. Al doilea strat este termoizolant: nu permite corpului să se răcească. Poate fi alcătuit dintr-un pulovăr din lână naturală sau materiale sintetice (Fleece, Polartec). Al doilea strat vă va încălzi cu ajutorul stratului de aer, care nu permite eliminarea căldurii.

Și al treilea strat este reprezentat de haina cu membrană. Este important și materialul extern din structura ei, care nu trebuie să permită trecerea vântului și să nu absoarbă umezeala.

ÎNGRIJIREA TERMOIZOLANȚILOR SINTETICI

Toate recomandările sunt practic identice. Puteți să spălați obiectul vestimentar în mașina de spălat rufe, dar cu maxim 800 rotații/minut și cu stoarcere minimă. Gecile cu membrană și lenjeria termică trebuie spălate cu soluții speciale pentru spălarea îmbrăcămintei sportive, care nu le deteriorează structura. Este interzisă călcarea lor cu fierul de călcat! Detaliile de întreținere a hainelor sunt indicate pe etichetele lor.

De acum alegerea celei mai bune umpluturi pentru geci nu mai este dificilă. Noi preferăm Isosoft-ul și membrana.

Distribuiți aceste informații utile prietenilor voștri! Ele îi vor ajuta să aleagă îmbrăcămintea călduroasă de calitate înaltă!