Halva de arahide — un desert oriental, preparat în condiții casnice!

Este un desert foarte simplu, pe care îl vor adora atât copiii, cât și adulții. Chiar dacă nu vă plac arahidele, veți fi încântați de această halva, care este extrem de fină, aromată și chiar revigorantă!

INGREDIENTE:

-250 g de arahide crude;

-100 g de zahăr;

-25 g de miere;

-50 ml de apă;

-20 g de albuș de ou sau aquafaba.

Aquafaba este lichidul rămas după fierberea boboaselor sau din conservele de fasole, năut sau mazăre fiartă. Aquafaba de năut are cel mai neutru gust și se folosește cel mai frecvent. Dacă nu ați găsit năut, folosiți fasolea albă pentru obținerea ei. Aquafaba este varianta vegetală a ouălor.

MOD DE PREPARARE:

1.Uscați arahidele timp de 10-12 minute în cuptorul preîncălzit până la 160°C. Curățați-le de coji.

2.Puneți arahidele curățate în vasul de la blender. Pasați-le până se vor transforma într-o pastă foarte fină. În timpul acestui proces scuturați periodic vasul, ca să adunați particulele de pe pereții lui. Dacă blenderul se va înfierbânta foarte tare, lăsați-l să se odihnească puțin.

Dacă veți observa că arahidele nu se transformă nicicum în pastă, adăugați o lingură de ulei în ele.

3.Transferați pasta obținută într-un bol curat.

4.Puneți zahărul, mierea și apa într-o crăticioară. Puneți-o pe foc mic și așteptați până când zahărul și mierea se vor topi. Nu trebuie să amestecați.

5.Apoi fierbeți siropul până va atinge temperatura de 120°C. Dacă nu aveți termometru culinar, orientați-vă după consistența siropului: el este gata, când se prelinge lent de pe lingură, formând un fel de fir sau când formează baloane la suflarea printr-un pai.

6.Între timp bateți albușul de ou sau aquafaba până la apariția vârfurilor persistente. În timpul acestui proces, când spuma va deveni pufoasă, puteți să adăugați ½ linguriță de zahăr, ca să-i oferiți mai multă stabilitate.

7.Încorporați îndată siropul fierbinte în spuma de albușuri/aquafaba, amestecând continuu cu mixerul pornit la viteză medie. Turnați-l în jet subțire, dar destul de rapid, ca să nu se caramelizeze. Apoi mixați bezeaua pe parcursul a încă 3 minute.

8.Adăugați pasta de arahide în bezeaua rezultată. Amestecați cu grijă, prin mișcări circulare, orientate de jos în sus, până la omogenizare.

9.Transferați halvaua într-o formă tapetată cu folie alimentară/hârtie de copt. Uniformizați-i suprafața, presându-o prin folie sau hârtie. Puneți-o într-un loc răcoros.

10.După ce se va întări puțin, transferați-o pe o farfurie și acoperiți-o cu un șervețel de hârtie. Lăsați-o la temperatura camerei sau puneți-o într-un loc răcoros, ca să se usuce. Acest proces durează 24-48 ore.

11.Porționați și serviți halvaua. Puteți să o păstrați la temperatura camerei, pur și simplu acoperindu-o cu un șervețel de hârtie.

12.Neavând multă răbdare, noi am hotărât să realizăm un experiment. Am pregătit încă o porție de halva cu siropul mai concentrat, adică încălzit până la 130°C. Ca să verificați dacă este gata fără termometru, picurați siropul într-un bol cu apă rece: dacă a atins temperatura necesară, el se va carameliza îndată.

După ce am încorporat siropul în spuma de albușuri/aquafaba, am continuat să o mixăm pe parcursul a 5 minute.

Am observat că halvaua cu acest sirop se îngroașă mai repede și chiar poate fi modelată cu mâinile.

După câteva ore de uscare ea își menține mai bine forma comparativ cu cea preparată cu sirop de 120°C.

Rezultatele: halvaua pregătită cu sirop de 120°C este mai moale și are textura potrivită pentru halva, iar cea preparată cu sirop de 130°C este ca un hibrid dintre halva și nuga. Ambele sunt delicioase!

Dacă nu vă place să încălziți mierea, înlocuiți-o cu sirop de zahăr invertit sau adăugați-o ca atare în pasta de arahide și pasați-le împreună. De asemenea, puteți să nu căutați alternative, ci să folosiți 125 g de zahăr.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!