Iată ce trebuie de făcut dacă s-a rupt tija florală a unei orhidee! Câteva trucuri bune de știut!

Orhideele sunt unele dintre cele mai frumoase plante de interior. Au o varietate mare de forme, nuanțe, modele pe petale și tije florale. Dar, din păcate, aceste plante sunt foarte fragile și se pot rupe. Dacă această nenorocire s-a întâmplat și cu planta dvs., atunci iată câteva sfaturi cum o puteți salva și readuce la viață.

Dacă tija s-a rupt cu totul:

Din păcate, aceasta nu se va mai prinde niciodată la tija rămasă în ghiveci. Singura opțiune în acest caz este de a o tăia cu grijă acolo unde a fost ruptă. Dacă pe tija de dedesubt sunt muguri și boboci în curs de formare, nu trebuie să vă faceți griji – orhideea va înflori din nou. Dar acest lucru va dura ceva timp și este recomandabil să-i oferiți mai multe „băi de soare” și un fertilizator bun.

Iar tija înflorită rămasă o puteți pune în apă (neapărat într-un recipient întunecat) și vă veți putea bucura de inflorescența sa multă vreme de acum încolo. Apropo, este posibil ca ramura să prindă rădăcini, dacă ați îngrijit-o și fertilizat-o anterior. Ulterior, poate o veți putea replanta. Nu uitați că rădăcinile din apă trebuie să fie întotdeauna protejate de razele directe ale soarelui.

În cazul în care tija are doar o mică crăpătură pe ea – secretul unui florar:

În cazul în care tija florală a orhideei nu este complet ruptă, ci doar fracturată, este posibil să nu fie nevoie de tăiere. Un florar profesionist mi-a dat un sfat grozav. Dacă aveți acasă o plantă de aloe vera, ea poate rezolva problema dată – lucru dovedit de nenumărate ori.

Pași de urmat:

1. Luați o bucată de frunză cărnoasă de aloe și aplicați-o pe zona fracturată. Sucul de aloe conține toate substanțele esențiale care vor „cicatriza rana” de pe tulpină, vor stimula regenerarea celulară și vor avea un efect antibacterian asupra ei.

2. Lăsați sucul de aloe să se absoarbă și sigilați ușor ruptura cu bandă adezivă. Dar va trebui să o ungeți des cu aloe; de cel puțin o dată la 3-4 zile. Așa că, fiți foarte atenți când îndepărtați banda adezivă pentru a nu deteriora și mai mult tija.

3. În continuare, va trebui doar să observați când ramura se va prinde la loc. După aceasta, aveți grijă de orhidee, dați-i suficientă lumină și hrăniți-o pentru a o încuraja să înflorească.

4. Apropo, aloea poate, de asemenea, să trezească bobocii latenți ai orhideei dvs. Dacă nu a mai produs flori de mult timp, luați o bucată de aloe și îmbrăcați-o pe tulpina unde se află bobocii. Repetați procedura de mai multe ori pe măsură ce aloea se va usca complet. Vitaminele și oligoelementele vor stimula orhideea să producă lăstari și flori noi.

Cum să aveți grijă de orhidee: sfaturi utile!

Unele orhidee înfloresc în abundență, în timp ce altele își pierd florile și rămân doar tulpinile. Așadar, iată câteva sfaturi și trucuri utile pentru a vedea cum înflorește o orhidee când este sănătoasă și plină de energie:

  • nu fertilizați și nu udați prea mult orhideea imediat după cumpărare, ci puneți-o departe de alte flori;
  • orhideea are nevoie de lumină solară, dar niciodată de lumină directă, deoarece în zona sa tropicală natală crește sub copaci;
  • de asemenea, are nevoie de umiditate și de o temperatură anumită. Evitați supraîncălzirea camerei și stropiți-o regulat cu un pulverizator;
  • în timpul înfloririi, udați planta cu apă caldă, dar nu mai mult de 30 °C;
  • în scop de fertilizare, aplicați îngrășăminte speciale pentru orhideea dvs. și fertilizați-o de cel puțin o dată la șase luni.

Cu ajutorul acestor tehnici, nu numai că veți reabilita orhideea după o rupere de tulpină, dar o veți face să vă bucure cu florile sale strălucitoare și frumoase.

Spor la grădinărit!