Iată ce trebuie să știți, dacă doriți să cultivați ardei grași suculenți și crocanți!

Ardeii grași reprezintă cea mai mare varietate de ardei dulci din comerț. Ei sunt multicolori și, datorită pulpei suculente și aromei lor dulcii, sunt ingredientul-cheie din multe feluri de mâncare și salate. De aceea, mulți grădinari cultivă ardeii grași în grădinilor lor: ei cresc ușor și ocupă puțin spațiu, comparativ cu alte plante leguminoase.

1. ÎNCEPEȚI CU SEMĂNATUL ÎN GHIVECE.

Ardeii grași pot fi cultivați cu ușurință din semințe, care inițial pot fi semănate în ghivece sau direct în sol, dacă condițiile climatice permit acest lucru. Dacă locuiți într-o zonă cu ierni geroase, plantați semințele în ghivece cu 6-8 săptămâni înainte de ultimul îngheț preconizat în regiunea dumneavoastră. Semănați câte 2-3 semințe per vas și răriți răsadurile peste 2 săptămâni, îndepărtându-le pe cele mai slabe.

2. TRANSPLANTAȚI RĂSADURILE ÎN SOL DESCHIS.

Ardeii grași au nevoie ca temperaturile externe să fie de 21°C sau mai mari, ca să înflorească. Când mediul ambiant din regiunea dumneavoastră va atinge această valoare, mutați răsadurile afară. Plantați-le lăsând o distanță de 60 cm între ele. Astfel ardeii vor avea suficient loc să crească, dar se vor afla și suficient de aproape, ca să se umbrească reciproc, când razele solare sunt extrem de fierbinți. Alegeți locuri de plantare cu sol bogat, nutritiv și bine drenat.

3. MULCIȚI SOLUL DIN JURUL PLANTELOR.

Mulcirea solului din jurul plantelor reprezintă o etapă benefică, pe care mulți oameni o omit. Un strat gros de mulci, așezat pe suprafața solului, va contribui la inhibarea creșterii buruienilor, menținerea umidității solului și asigurarea unei temperaturi mai scăzute a solului la nivelul rădăcinilor. Puteți să utilizați bucățele de scoarță, ace de conifere, iarbă cosită sau chiar paie în calitate de mulci potrivit.

4. FURNIZAȚI-LE CANTITATEA POTRIVITĂ DE APĂ.

Specialiștii spun că ardeii grași au nevoie de aproximativ 130 ml de apă pe săptămână, ca să se dezvolte la maxim. Această cantitate trebuie mărită puțin, când vremea este extrem de fierbinte sau uscată. Turnați apa la baza plantei, evitând udarea frunzelor.

5. STIMULAȚI-LE CREȘTEREA PRIN FERTILIZARE.

Ca să se dezvolte optim, ardeii grașii au nevoie să fie hrăniți prin înlocuirea nutrienților deficitari în sol. Așteptați până când plantele vor înflori, iar apoi fertilizați-le, ca să stimulați dezvoltarea rodului. Fertilizările aplicate înainte de această perioadă vor promova creșterea vegetativă în locul formării florilor.

6. ÎNLĂTURAȚI DĂUNĂTORII PRIN METODELE POTRIVITE.

Insectele dăunătoare pot cauza daune semnificate după ce infestează o plantă. Urmăriți îndeaproape ardeii dumneavoastră, ca să observați rapid eventualele infestări. Tratamentul timpuriu poate contribui la minimizarea daunelor și, respectiv, pierderii recoltei. Cei mai frecvenți dăunători ai ardeilor grași sunt cantaridele, afidele, omizile, acarienii, gărgărițele și păduchii. Cereți sfatul specialiștilor din magazinele horticole, ca să identificați dăunătorii și să alegeți tratamentul adecvat.

7. CULEGEȚI ARDEII, CÂND SUNTEȚI PREGĂTIȚI.

Ardeii pot fi culeși, atunci când ating dimensiunea și culoarea, care vă place. Cel mai minunat lucru despre ardeii grași este faptul că ei pot fi culeși chiar înainte de a se maturiza complet! Un fapt aleatoriu: ardeii grași verzi sunt ardei roșii, portocalii, galbeni sau mov, care nu s-au copt. Când culegeți rodul de pe plantele de ardei gras, cel mai bine ar fi să le tăiați codița cu 2.5-5 cm mai sus de fruct, decât să-l smulgeți, ca să evitați lezarea atât a plantei, cât și a fructului.

Spor la grădinărit!