Iată la ce trebuie să fiți atenți când cumpărați cafeaua!

CUM SE ALEGE CAFEAUA VÂNDUTĂ SUB FORMĂ DE BOABE?

Ca să nu vă stingem fervoarea, în acest articol vom folosi clasificarea simplificată a tipurilor, soiurilor, gradelor de prăjire și măcinare. Știința despre cafea este complicată și vastă, dar chiar și aceste cunoștințe vă vor fi suficiente, ca să nu vă pierdeți cu firea în magazin.

Astfel, la ce trebuie să atrageți atenția, când cumpărați cafeaua sub formă de boabe?

DATELE DE PE AMBALAJ

Ca să găsiți cafeaua proaspătă, nu vă leneviți să scoateți pungile din cea mai adâncă parte a raftului. Deseori lucrătorii magazinului așează produsele noi în cea mai îndepărtată zonă a raftului, ca să vândă mai repede cafeaua mai veche.

DATA PRĂJIRII

Producătorii indică mai rar acest indice, dar anume el relatează mai multe date despre aroma cafelei. Căutați boabele proaspăt prăjite: ele sunt cele mai parfumate și mai gustoase.

TIPURILE ȘI SOIURILE DE CAFEA

În întreaga lume sunt cultivate doar 3 tipuri de cafea: Arabica, Robusta și Liberica. Ele sunt vândute atât în stare pură, cât și sub formă de amestecuri.

1. Arabica reprezintă 70% din cafeaua produsă în lume. Ea este mai fină, are un gust mai delicat, cu note ușoare de nucă și ciocolată. Pe rafturile magazinelor pot fi găsite câteva soiuri ale acestei băuturi: Typica, Bourbon, Maragogype, Mocha și Abyssinica.

2. Robusta este mai tare și mai amară, are note gustative pământești și conține de 3 ori mai multă cafeină decât Arabica. Ca regulă, ea nu se vinde în stare pură, ci este adăugată în amestecurile de cafea pentru tărie și consistență. Soiurile acestei băuturi: Congensis, Kuidu, Conilon.

3. Liberica este cel mai puțin calitativă și nu este foarte populară.

Soiul cafelei este determinat de regiunea, în care boabele au fost adunate și prăjite. Aceeași Arabica cultivată pe plantațiile montane și în pădurile tropicale din Columbia reprezintă două produse cu gust absolut diferit. Fiecare soi este unic și indică țara producătoare. Despre aceasta vom discuta în continuare.

LOCUL DE PRODUCERE

Trăsăturile gustative ale băuturii depind de țara producătoare: tăria, aroma, delicatețea.

1. Cafeaua africană este acrișoară și prezintă ușoare note gustative de fructe de pădure și citrice. De exemplu, gustul soiului montan tanzanian „Tanzanian Southern Peaberry” este format dintr-o combinație de note de brandy, migdale, iasomie și caise. Iar soiul zambian „Zambia AA Lupili” are note gustative de caramel și portocală amăruie.

2. Soiurile latino-americane. Băutura columbiană are un gust remanent de vin, iar cea guatemaleză — o acreală pronunțată și amăreală cu note de fum. Iar soiul costarican „CostaRica” are un gust foarte pronunțat de nuci.

3. Soiul de Arabica „Mocha” cultivat pe Peninsula Arabică are un gust remanent de vin scump și ciocolată.

4. Soiurile de Arabica indoneziană — „Ankola”, „Mandeling” și „Gayo Mountain” — sunt foarte tari și intense cu aromă interesantă de fum. De asemenea, pot fi simțite aromele de cuișoare, piper și notele gustative de kaki.

5. Cafeaua indiană este foarte fină și are un gust bogat de vin. Cel mai cumpărat soi este „Arabica Mysore”.

Ca regulă, aceste detalii pot fi găsite pe etichetă. Producătorul descrie detaliat gustul și aroma băuturii preparate. Din păcate, aceste informații nu corespund întotdeauna cu realitatea, dar merită să atrageți atenția la aceste detalii.

GRADUL DE PRĂJIRE

Conform clasificării simplificate, producătorii propun cafea cu prăjire ușoară (Light Roast), prăjire medie (Medium Roast) și prăjire intensă (Dark Roast).

1. Cafeaua cu prăjire ușoară are o aromă slabă de pâine și o acreală intensă. Ea are un gust mai moale și este mai scumpă. Se combină excelent cu laptele și smântâna dulce.

2. Boabele cu prăjire medie au o acreală ușoară și un gust caracteristic de caramel cu note de ierburi. Această metodă de prăjire este cel mai frecvent utilizată pentru espresso.

3. Prăjirea intensă face băutura mai intensă, mai densă și mai amară. Acreala dispare aproape complet. În schimb, apare aroma intensă de caramel și notele gustative de fum. Asemenea cafea lasă un gust remanent de lungă durată.

DIMENSIUNEA AMBALAJULUI

Dacă v-a stârnit interesul o cafea nouă, netestată, cel mai bine ar fi să cumpărați o pungă mică. Dacă băutura nu vă va plăcea? O pungă de 250 g se deosebește mult de una de 1 kg.

Pe lângă aceasta, cu cât cafeaua se păstrează mai mult într-o pungă deschisă, cu atât mai repede dispare aroma ei.

CUM SE ALEGE CAFEAUA MĂCINATĂ?

În acest caz este important să atrageți atenția la gradul de măcinare și destinație (în ce mod trebuie preparată).

1. Particulele cafelei măcinate grosier (cu granulație mare și foarte mare) pot atinge diametrul de 1 mm și sunt potrivite pentru infuzarea ei în FrenchPress, Moka Pot sau filtrul de cafea.

2. Cafeaua cu granulație medie se infuzează cel mai bine în espressor-ul manual. Asemenea cafea are un gust intens și este reținută ușor de filtre.

3. Cafeaua cu granulație fină este potrivită pentru prepararea în ibric.

4. Granulația foarte fină (sub formă de pulbere) este cea mai bună pentru pregătirea cafelei în stil oriental. Datorită sedimentului consistent, această băutură pare mai groasă.

Sperăm că sfaturile noastre vă vor ajuta să alegeți boabe calitative și gustoase de cafea. Studiați cu atenție ambalajul și veți reuși să cumpărați cea mai bună cafea. Noi suntem siguri că această băutură intensă este capabilă să ne inspire, ca să realizăm fapte îndrăznețe și creative.

Care cafea vă place cel mai mult? Așteptăm răspunsurile amatorilor de cafea în comentarii!