Iată o metodă simplă și eficientă de a spori creșterea rădăcinilor unei orhidee!

Orhideele primite în dar sau cumpărate la reducere, de cele mai multe ori, ajung să fie o dezamăgire. Acest lucru se datorează faptului că sistemul lor radicular nu este în starea cea mai perfectă. Însă vestea bună este că o astfel de orhidee tot poate fi salvată, cu condiția că o vom ajuta să crească rădăcini noi cât mai repede posibil. Una dintre cele mai simple metode este să o așezați într-un vas cu apă.

În cazul nostru, orhideea este parțial norocoasă, deoarece i-au mai rămas câteva rădăcini aeriene. Însă rădăcinile inferioare au avut mai mult de suferit; aproape toate sunt putrezite sau uscate și trebuie tăiate. În acest sens, să știți că tăierea rădăcinilor se recomandă de efectuat cât mai aproape de bază, fără a lăsa cioturi.

Tot aici, ne-am ciocnit de o problemă în formă de un butaș mic, care, de asemenea, trebuie îndepărtat. Pentru a o face cât mai ușor, mai întâi l-am tăiat pe lungime, apoi l-am despărțit în două și l-am detașat de tulpină.

După aceasta, am tratat punctele de tăiere cu peroxid de hidrogen de 3%. În această concentrație, peroxidul de hidrogen, care este un antiseptic excelent, nu poate afecta planta.

Pentru a „resuscita” orhideea, în loc să folosiți un ghiveci special, folosiți o sticlă de plastic obișnuită tăiată într-un mod special.

Tăiați partea de jos astfel încât paharul rămas să aibă aproximativ aceeași înălțime cu cea a orhideei. Îndepărtați partea din mijloc. Iar din gâtul sticlei lăsați doar câțiva centimetri, astfel încât acesta să poată fi introdus liber în paharul obținut.

Poziționați suportul pentru orhidee în interiorul sticlei. Dacă este necesar, tăiați ușor plasticul pentru a se potrivi cu baza sticlei. Este important ca partea interioară să nu se răsucească și ca construcția să fie stabilă. Umpleți partea de jos a paharului cu apă, astfel încât orhideea să nu se atingă de ea, ci doar rădăcinile.

Așezați cu grijă orhideea în interiorul sticlei, astfel încât rădăcinile inferioare să fie introduse în orificiul capacului, iar cele aeriene – în afara acestuia. Datorită suportului confecționat manual, rădăcinile plantei, care și așa sunt firave și au nevoie de creștere, nu se sprijină de baza paharului, ci se află în imediata apropiere a apei, sub o cupolă care asigură ventilația.

Tot ce rămâne de făcut este să aveți răbdare, să așteptați și, dacă este necesar, să mai turnați apă periodic, până la nivelul necesar. Peste 2-3 săptămâni, planta reanimată va prezenta schimbări pozitive și veți putea observa că a început procesul de creștere a rădăcinilor.

Spor la grădinărit!