În Turcia, bunicile sunt plătite pentru că au grijă de nepoți!

Când revin la muncă, tinerele mămici se întâlnesc cu o problemă – cu cine vor lăsa copilul dacă acesta se va îmbolnăvi și nu va putea frecventa grădinița?

În plus, există situații în care este pur și simplu imposibil să ducă copilul la grădiniță din diferite motive. Bunicii la fel lucrează, iată de ce familia e nevoită să caute o bonă, iar acest lucru este dificil și scump.

Însă în Turcia au găsit soluția acestei probleme. Guvernul a elaborat un program numit “Mobilizarea națională în viața profesională”. Esența sa constă în faptul că bunicile implicate în îngrijirea nepoților vor primi salarii de la stat.

În 2015, a fost creată o campanie, conform căreia mamele care lucrează au primit ajutor financiar din partea statului, cu condiția că ele colaborează cu bone profesioniste. Cu toate acestea, în Turcia, în majoritatea familiilor, bunicile erau cele care se ocupau de educația copiilor.

Apoi, guvernul a decis că ar fi mai bine să ofere ajutor financiar bunicilor care au grijă de nepoți în zilele lucrătoare. Astfel, dacă bunica este la pensie, acest ”adaos” nu va fi în plus pentru ea. Iar dacă este încă în vârsta de lucru, ea va primi un salariu în timp ce este alături de nepoții ei iubiți. Fiți de acord, este o situație win-win!

Acest program este conceput pentru a crește angajarea mamelor. Bunicile vor prelua majoritatea responsabilităților de îngrijire a copilului, în timp ce mama va putea lucra ziua întreagă.

Cum vă pare acest program?