Inelele și cerceii vor străluci ca noi! Câteva metode eficiente de curățare a bijuteriilor!

De obicei, cutiuța cu bijuterii este păstrată departe de bucătărie, dar anume în această încăpere pot fi găsite cele mai multe soluții pentru curățarea argintului, aurului și chiar și a accesoriilor cu pietre prețioase. Echipa noastră a întocmit lista produselor, care vă vor ajuta să curățați bijuteriile dumneavoastră în condiții casnice!

CUM SE CURĂȚĂ AURUL?

Verighetele sunt scoase rar de pe degete. De aceea, ele se murdăresc cel mai repede: sunt expuse la acțiunea agresivă a soluțiilor de curățat, se acoperă cu sebum și transpirație, se zgârie, iar zgârieturile se umplu cu murdărie și praf. Redați splendoarea inițială accesoriilor prețioase cu ajutorul uneia dintre următoarele soluții!

1. Sarea

Dizolvați 5 linguri de sare într-un pahar de apă. Scufundați aurul în soluția obținută și lăsați-l să se curățe pe parcursul unei zile sau nopți. Apoi clătiți-l cu apă curată și ștergeți-l cu o cârpă moale.

2. Zahărul

Scufundați aurul în soluția dulce, obținută prin dizolvarea a 3 lingurițe de zahăr într-un pahar de apă. Cel mai bine ar fi să dizolvați zahărul în apă fierbinte, după care să lăsați soluția să se răcească. Acest mediu acid (da-da, zahărul îl creează) curăță bijuteriile până la luciul inițial într-o singură noapte.

3. Oțetul

Este una dintre cele mai simple metode: pur și simplu frecați aurul cu oțet (această manevră poate dura 5 minute). Apoi spălați-l cu apă curată și uscați-l cu ajutorul unei cârpe moi.

4. Soluția de spălat vasele

Nu numai farfuriile, ci și pandativul, butonii sau broșa preferată necesită curățare moale cu soluție de spălat vasele. Dizolvați o linguriță de soluție într-o crăticioară cu până la 1 litru de apă. Puneți bijuteriile în ea și fierbeți-le timp de 15 minute din momentul clocotirii. Apoi spălați-le cu apă curată și ștergeți-le cu o cârpă moale. Gata!

Fiecare dintre voi va reuși să curățe rapid aurul în condiții casnice. Apropo, puteți să înlocuiți oțetul cu suc de ceapă, suc de lămâie sau albuș de ou, diluat cu bere în proporție de 1:1.

CUM SE CURĂȚĂ ARGINTUL?

Ar fi mai bine să duceți argintul de calitate înaltă (ca și aurul alb) la bijutier, ca să fie curățat cu delicatețe. Iar argintul de calitate obișnuită sau inferioară poate fi curățat cu ușurință acasă.

1. Soluția de spălat vasele

Aceasta este cea mai potrivită metodă pentru argint! Ca și în cazul aurului, trebuie să pregătiți o soluție dintr-o linguriță de soluție de spălat vasele și 800-1000 ml de apă, după care să fierbeți confecția timp de 10-15 minute în ea. La sfârșit curățați-o atent cu o perie moale.

2. Sucul de lămâie cu apă amoniacală

Deseori argintul se acoperă cu pete și, ca să le înlăturați, dizolvați câte o linguriță de suc de lămâie și apă amoniacală într-un pahar de apă. Scufundați obiectul de argint în soluția obținută pentru 60 secunde, după care frecați-l cu o cârpă moale.

3. Cartoful crud

Dacă veți scufunda accesoriile de argint într-un cartof dat prin răzătoarea mică, veți obține același efect ca în cazul sucului de lămâie și apei amoniacale.

Acum știți cum să curățați argintul, dar țineți minte că pentru orice bijuterii este importantă curățarea delicată. Când alegeți cârpa sau peria pentru curățat, căutați unele care nu lasă zgârieturi.

CUM SE CURĂȚĂ PIETRELE PREȚIOASE?

Situația pietrelor este absolut diferită: ca să alegeți corect soluția de curățat accesoriile cu astfel de elemente, trebuie să cunoașteți duritatea pietrei.

1. Pietrele moi

Pietrele moi, precum opalul, malahitul sau piatra lunii, se scufundă într-un pahar cu apă, în care s-a dizolvat o linguriță de soluție de spălat vasele. Apoi se freacă cu o cârpă, curățându-se și partea metalică a accesoriului.

2. Pietrele organice

Pietrele organice, precum chihlimbarul, coralul sau perlele, nu suportă oscilațiile bruște de temperatură și mediile agresive. Pentru curățarea lor este potrivită apa combinată cu spirt sau votcă în proporție de 1:1.

3. Pietrele tari

Pietrele tari, precum zirconiul, diamantul, safirul, rubinul sau smaraldul, se curăță ușor cu soluție de spălat vasele sau apă amoniacală.

Curățarea pietrelor este un proces delicat și migălos. Iar pentru ca accesoriile, care le prezintă, să se păstreze mai mult timp, țineți-le cât mai departe de razele solare directe și temperaturile înalte.

Bucătăria este un mic laborator. Niciodată nu știi, unde pot fi folosite sarea sau oțetul, dar întotdeauna este bine să ai o asemenea copiuță la îndemână. Sunteți de acord? Distribuiți neapărat acest articol prietenilor voștri, dacă credeți că este util. Până la urmă, curățarea profesională a unei cutii întregi de bijuterii este o plăcere costisitoare!

Spor la treabă!