Informații utile pentru obținerea unei recolte timpurii și bogate de castraveți!

Astăzi vrem să răspundem la o serie de întrebări legate de cultivarea castraveților: trebuie îndepărtați copilii dezvoltați din nodurile inferioare? trebuie rupți primii castraveți legați? etc. Toate aceste aspecte sunt importante și trebuie știute de toți grădinarii, care vor să cultive corect castraveții și să obțină recolte bogate și timpurii.

1. FORMAREA TUFEI

Când tufa de castravete va fi suficient de dezvoltată, prezentând minim 10 frunze, trebuie să decideți în ce mod o veți forma: pe tulpina principală sau pe mai multe tulpini. Trebuie să știți că cele mai multe fructe se dezvoltă anume pe tulpina principală și, de obicei, ele sunt calitative din punctele de vedere ale gustului și dimensiunii.

De aceea, majoritatea grădinarilor aleg să îndepărteze copilii apăruți din nodurile inferioare ale tufei (cel puțin din primele trei noduri inferioare): ei sunt slab roditori, iar dacă sunt păstrați, pot determina încărcarea tufei, care nu reușește să susțină o sarcină atât de mare și să hrănească toate frunzele și fructele. Drept rezultat, ea se îngălbenește și se usucă.

După copilire tufa începe să crească rapid în înălțime și să lege fructe noi. Astfel ea oferă o recoltă bogată, sănătoasă și timpurie!

Când veți tăia copilii, lăsați câte un ciot mic după fiecare dintre ei: astfel veți evita formarea rapidă a altor copili în nodurile respective. Realizați procedura respectivă dimineața, când vremea este însorită, pentru ca tăieturile să se usuce și să nu permită pătrunderea agenților patogeni în plantă.

Acest tip de formare este valabil doar pentru soiurile hibride F1 de castraveți (partenocarpe). În cazul soiurilor obișnuite, majoritatea recoltei se obține anume de pe copili. Ele trebuie formate prin alte metode!!!

Astfel, dacă cultivați soiuri hibride F1 de castraveți, îndepărtați toți copilii de pe tufe. Dacă ați plantat alte soiuri hibride de castraveți, atunci tăiați copilii doar până la al cincilea nod: ceilalți trebuie păstrați, lăsând doar câte o frunză și câte un fruct pe fiecare copil. În acest fel se evită încărcarea excesivă a tufei, care poate conduce la apariția maladiilor și dăunătorilor și, de asemenea, se mărește recolta de castraveți.

2. ÎNDEPĂRTAREA FRUNZELOR

De principiu, la începutul dezvoltării tufelor această procedură nu este necesară, deoarece plantele au nevoie de frunze: la nivelul lor are loc fotosinteza.

3. ÎNDEPĂRTAREA „MUSTĂȚILOR”

Acestea nu influențează nici dezvoltarea tufelor, nici abundența recoltei. De aceea, nu contează dacă sunt sau nu sunt ciupite.

4.TĂIEREA PRIMELOR FRUCTE LEGATE

Nici această procedură nu este necesară. Copilii consumă mai mulți nutrienți decât fructele în sine. Dacă i-ați îndepărtat, nu trebuie să atingeți fructele: lăsați-le să se dezvolte.

Spor la grădinărit!