Înfrumusețați-vă curtea cu o cărare din pavaj: sfaturi simple cum să o faceți singuri!

Materiale necesare

Dacă faceți singuri cărarea, ar fi bine să folosiți elemente de pavaj cu mărime 50*50 cm și grosimea de 5 cm. Atunci pentru 1 m² aveți nevoie de doar 4 bucăți. Cărarea din pavaje mari se montează și se repară ușor, iată de ce sunt varianta perfectă pentru începători. Veți avea nevoie și de nisip curat, care nu conține argilă, pietre și resturi, în caz contrar pavajul nu va fi fixat bine.

Pentru a face marcajul corect și exact al marginilor cărării, folosiți țăruși (de exemplu, armătură cu diametrul de 10-12 mm) și o sfoară (ață din iută sau orice cablu).

Pentru nivelarea suprafeței aveți nevoie de o scândură lungă și dreaptă, precum și de o placă compactoare. De asemenea, aveți nevoie de niște scânduri, după care să vă orientați.

Pregătirea suprafeței

Cu o lopată ascuțită, înlăturați de pe zona ce urmează a fi pavată un strat de iarbă cu pământ de la suprafața de 20 cm grosime. Trebuie să obțineți un șanț de 17-20 cm adâncime. Sub stratul de pământ, de regulă, se află un sol cu multă argilă, care în sezonul rece îngheață. Dacă montați elementele de pavaj pe acest strat, primăvara acestea se vor ”dezuni”. Pentru a evita acest lucru, ele se montează pe un strat de nisip, numit strat de pavaj.

Mai întâi, fixați orientatoarele de-a lungul viitoarei cărări. Calculați lățimea, ținând cont de bordură. Turnați nisip și repartizați-l uniform pe toată suprafața. Dacă cărarea va fi adiacentă peretelui casei, atunci trebuie să faceți o înclinație, pentru ca apa de ploaie să se scurgă.

Aveți în vedere, nisip trebuie mult. În șanțul pentru cărarea cu grosimea de 20 cm, stratul de nisip trebuie să fie de 15 cm. Astfel, 1 m3 de nisip vă ajunge pentru aproximativ 7 m².

Pentru compactare folosiți o placă de compactat sau un instrument, care se face simplu dintr-o grindă din lemn. Baza acestui instrument, de regulă, are mărimile 45*15 cm, iar înălțimea trebuie să fie cât jumătate din înălțimea lucrătorului.

Nisipul compactat îl umeziți cu apă dintr-o stropitoare cu găuri mici și iarăși îl nivelați cu instrumentul de compactat. Acest lucru va face ca stratul superior să nu se spele.

Montarea elementelor de pavaj

Așezați fiecare element de pavaj în configurația dorită și le aduceți la nivel cu ajutorul unui ciocan de cauciuc (cu greutatea de aproximativ 1,5 kg). Pentru ca elementele să fie la același nivel, le îndreptați cu ajutorul unui spaclu lat și, dacă este nevoie, îndepărtați sau adăugați nisip.

Elementele de pavaj cu suprafață sgrunțuroasă se unesc greu și în acest caz se lasă rosturi de 5-7 mm. Cărarea are un aspect frumos, necătând la marginile neuniforme. În timp ce montați elementele, verificați periodic nivelul, cu ajutorul unui dreptar, și aveți grijă să nu fie abateri.

Montarea bordurii

Pe marginea pavajului, săpați un șanț cu pereți înclinați și o adâncime puțin mai mare decât înălțimea bordurii. Turnați un strat de nisip de 4-5 cm. Montați bordura înclinată, astfel încât partea superioară a marginii sale să fie paralelă cu pavajul. Bordura se chituește în nisip cu ajutorul ciocanului de cauciuc.

Între marginea pavajului și bordură se lasă spațiu egal cu lățimea rosturilor dintre elemente (de exemplu, 5-7 mm). În aceast spațiu și în afara bordurii, turnați nisip uscat și bine cernut, după care îl compactați.

Umplerea rosturilor

După terminarea așezării elementelor de pavaj, cerneți nisip printr-o sită metalică sau printr-o mașină de cernut. Nisipul trebuie neapărat să fie uscat. Dacă este umed, așteptați până se usucă și apoi începeți să umpleți rosturile.

Luați o mătură lată cu fire dure și măturați bine suprafața pavată. Îndepărtați nisipul care este în plus. Pentru ca nisipul să se așeze mai bine în rosturi, stropiți cărarea cu apă din furtun.

Cărarea este gata! Aceeași metodă o puteți folosi ca să pavați un teritoriu mai mare.