Îngrășământ eficient din drojdie!

Practic fiecare grădinar și amator de plante de interior folosește îngrășăminte. Cineva cumpără îngrășăminte gata pregătite, cineva le prepară în casă. Astăzi vom vorbi despre un îngrășământ accesibil și foarte util pe bază de drojdie.

Ce este drojdia? Drojdia este un grup de ciuperci unicelulare. Există aproximativ 1.500 de specii. De regulă, celule de drojdie au diametrul de 3–7 microni. Drojdia este probabil unul dintre cele mai vechi „organisme domestice”. De mii de ani, oamenii o folosesc pentru fermentare și coacere.

Deci, drojdia secretă multe substanțe utile pentru plante: tiamina, vitaminele grupei B, auxine, citokinine. Plantele reacționează foarte bine la toate aceste substanțe. Fertilizările cu drojdie sporesc activitatea microorganismelor din sol, activează prelucrarea substanțelor organice, eliminând fosfor și azot, și stimulează rădăcinile plantelor.

De asemenea, conform experimentelor, se știe că substanțele eliminate de celulele de drojdie grăbesc înrădăcinarea butașilor, accelerează apariția rădăcinilor cu 10-12 zile și sporesc numărul acestora de câteva ori.

Pentru înrădăcinare, butașul se ține în soluție de drojdie timp de 24 de ore, apoi se pune într-un recipient umplut pe jumătate cu apă caldă. De asemenea, soluția de drojdie se utilizează înainte de semănarea semințelor. După ce este înmuiată în infuzie, sămânța germinează mai rapid și crește într-o plantă mult mai puternică.

Un efect similar se obține și atunci când plantele sunt udate cu cvas sau bere vie, dar nu vă recomandăm să ajungeți la astfel de extreme.

Rețeta de îngrășământ de drojdie

1. Într-un litru de apă caldă, adăugați 1 gr de drojdie uscată și 1 linguriță de zahăr, amestecați și lăsați compoziția la infuzat timp de cel puțin 2 zile. Soluția obținută trebuie diluată cu apă înainte de utilizare în proporții de 1:5 (5l de apă și 1l de infuzie) și puteți uda plantele.

2. Într-un litru de apă, adăugați 50 gr de drojdie proaspătă. Înainte de utilizare diluați soluția cu apă în proporții de 1:5 (5l de apă și 1l de infuzie). Amestecul este gata de a fi folosit.

Sfat. La fel ca și majoritatea preparatelor eficiente cu microorganisme, drojdia este activă doar la cald. Răcirea solului, soluției sau a mediului, dacă nu va distruge microorganismele, atunci va stopa dezvoltarea și hrănirea acestora, deci efectul va fi nul sau nesemnificativ.

Asigurați-vă că drojdia sau soluția de drojdie nu este expirată. Utilizarea unui produs expirat, în cel mai bun caz, nu va avea niciun efect.

Nu uitați, excesul de îngrășăminte este dăunător, folosiți-le cu moderație. Pe parcursul unui sezon, vor fi suficiente 2-3 fertilizări. Primăvara – pentru stimularea vegetației și formarea ovarelor, vara – pentru formarea fructelor și pedunculilor. De asemenea, în timpul transplantării plantelor.

Procesul de fermentare duce la o absorbție sporită a calciului și potasiului. Prin urmare, aceste fertilizări trebuie combinate cu adăugarea cojilor de ou măcinate sau a cenușii.

Spor la grădinărit!