Îngrășământ pentru răsaduri!

Vrem să vă povestim cu ce ar fi bine să hrăniți răsadurile după transplantare ca să devină puternice, să înceapă să formeze rapid frunze noi, să se îngroașe tulpina și plăntuțele să nu crească doar în înălțime.

1. Când trebuie efectuată prima fertilizare a răsadurilor (oricare) după transplantare?

După transplantare, trebuie să lăsați răsadurile timp de 5-7 zile să se acomodeze cu locul nou. În timpul transplantării, rădăcinile oricum sunt puțin deteriorate, iar acest lucru este un mic stres pentru plante, deoarece scade volumul rădăcinilor și, respectiv, suprafața de absorbție la fel devine mai mică. Iar peste 5 zile, încep să se formeze rădăcini noi, iar îngrășământul de astăzi este orientat anume spre faptul ca răsadurile să formeze un sistem radicular cât mai mare și într-un timp cât mai scurt. Cum să înțelegeți că rădăcinile cresc? E simplu. De îndată ce sistemul radicular crește, răsadurile vor crește în volum, și anume aparatul foliar. De asemenea, vor începe să se dezvolte alte frunze, pentru că totul este interconectat – cu cât mai multe rădăcini, cu atât mai mare trebuie să fie aparatul foliar al răsadurilor pentru a asimila substanțele nutritive din sol.

2. Cu ce fertilizați?

Puteți folosi biostimulator de înrădăcinare, îngrășământ de drojdie sau infuzie de pâine, dar ele au mai mult funcția de stimulator de creștere. Iar pentru a oferi răsadurilor tot volumul de hrană, acestea nu vor fi suficiente. Noi vă recomandăm să folosiți substanțe humice. Alegeți producătorul, care vă este accesibil, dar aveți grijă ca pe ambalaj să fie indicată data de producere (le alegeți pe cele mai proaspete). Cumpărați îngrășământul în magazinele specializate, pentru că acolo se menține pe parcursul întregului an temperatura corectă de păstrare. În piață sau gherete, îngrășământul ”fierbe” vara la soare, pe când iarna îngheață, iar după decongelare substanțele își pierd eficacitatea. Ar fi bine să cumpărați nu pur și simplu humat de potasiu, ci humat de potasiu +7, ceea ce înseamnă că pe lângă acizi humici și fulici, soluția conține și microelemente.

3. Cum se folosește?

Pentru a pregăti soluția, aveți nevoie de o seringă 5 ml, și de 1 sticlă de 1l cu apă caldă stătută. În funcție de producător, e nevoie să luați proporțiile indicate pe ambalaj. În cazul nostru, cantitatea universală de îngrășământ, care trebuie diluată într-un litru de apă, este de 3-5 ml. Amestecați foarte bine îngrășământul cu apă și fertilizați răsadurile.

Se recomandă să adăugați soluția după ce udați plantele. De exemplu, dimineață turnați câte 20-30 ml de apă în fiecare ghiveci, cât să se umezească solul, apoi adăugați îngrășământul. Astfel, va pătrunde mai adânc în pahar și va fi mai rapid asimilat de către răsaduri. Chiar dacă soluția ajunge pe frunze, nu este grav, pentru că fertilizarea cu acest îngrășământ poate fi atât la rădăcină, cât și foliară. Totuși, nu stropiți frunzele intenționat, deoarece răsadurile și așa sub lampă sau pe pervaz simt insuficiența de lumină, iar după stropirea frunzelor veți micșora și mai mult suprafața de absorbție a luminii de către frunze. Și acest lucru se referă la orice îngrășământ folosit. Fertilizările foliare se încep atunci când răsadurile sunt transplantate în câmp deschis.

4. Care sunt beneficiile?

În primul rând, humatul de potasiu +7 conține microelemente ca sulf, magneziu, zinc, fier, mangan, bor și cupru. De asemenea, este bogat în aminoacizi, peptide, polizaharide și acid succinic. Dacă nu cunoașteți, acidul succinic este o minunată soluție de înrădăcinare și stimulator de creștere, atât pentru răsaduri, cât și pentru germinarea semințelor.

Spor la grădinărit!