Îngrijirea pomilor fructiferi primavara devreme.

De ce se stropește grădina primăvara devreme

Cum oamenii își încep dimineața cu procedurile de igienă, la fel și grădinarul este obligat să înceapă tratamentul fitosanitar al copacilor la început de primăvară, astfel încât, în loc de fructe mâncate de dăunători și afectate de boli, să obțină mere, pere și prune mari și sănătoase. Anume stropirea de primăvară (înainte de umflarea mugurilor) ajută la combaterea eficientă a bolilor și a dăunătorilor.

De cele mai dese ori, acestea sunt:

-inelarul pomilor;

-purici meliferi;

-tortricide;

-afide;

-omizi;

-rapănul pomilor;

-mana.

Stropirea și lucrul în grădină primăvara ar fi bine să le începeți imediat ce se topește zăpada, pe vreme însorită și fără vânt.

Cu ce și cum trebuie să tratați pomii

Înainte să înceapă stropirea, grădinarul trebuie să aleagă ce fel de preparate va folosi:

-chimice;

-biologice;

-combinate.

Particularitățile preparatelor chimice sunt solubilitatea lor rapidă în apă și perioada de descompunere de 2-3 săptămâni. Preparatele biologice se fac pe baza diferitor virusuri, bacterii și microorganisme care luptă împotriva dăunătorilor plantelor de grădină. Iar cu cele combinate puteți evita tratamentul repetat al grădinii, deoarece conțin atât componenți chimici, cât și biologici, care distrug mai multe tipuri de dăunători.

Înainte să începeți procedura, e nevoie să curățați trunchiurile copacilor de mușchi, licheni și scoarță uscată. Acest lucru va contribui la o mai bună pătrundere a soluției în plantă. Efectuați pulverizarea cu ajutorul unei pompe de mână sau a unui pulverizator automat cu un furtun de lungimea necesară.

Soluția se prepară într-un recipient separat, se amestecă până la omogenizare, apoi se transferă în pulverizator. Pe parcurs, trebuie să-l agitați periodic. Distanța între vârful pulverizatorului și ramură trebuie să fie de aproximativ 75 cm, astfel încât să se formeze picături mici de rouă și preparatul să aibă un efect maxim asupra ramurilor copacilor și arbuștilor.

O condiție obligatorie pentru o prelucrare reușită este respectarea regulilor de siguranță: mănuși de cauciuc, mască respiratorie, ochelari de protecție. După tratament, trebuie să vă spălați fața și mâinile cu săpun și să clătiți pulverizatorul.

Sfaturi utile

Pentru ca stropirea de primăvară să fie eficientă, țineți cont de sfaturilor grădinarilor cu experiență:

-începeți lucrul la o temperatură medie zilnică de cel puțin + 5°C seara sau dimineața;

-începeți stropirea de la vârf spre trunchi, de sus în jos;

-folosiți toată soluția, deoarece nu poate fi depozitată pentru mai târziu;

-puteți îndepărta mai ușor scoarța și mușchii de pe trunchi cu o perie metalică;

-trebuie stropit nu doar pomul sau arbustul, ci și teritoriul din jurul coroanei, ca să distrugeți toți dăunătorii, rămași după iarnă;

-dacă adăugați în soluția de uree (700gr/10l de apă) 50-100 gr de sulfat de cupru, puteți combate cu succes nu doar bolile culturilor din grădină, dar și insectele dăunătoare și larvelor acestora.

Ținând cont de această informație și de sfaturile utile ale grădinarilor experimentați, dumneavoastră veți aduna toamna o recoltă bogată de care se va bucura toată familia!

Spor la grădinărit!

New