Îngrijirea primăvăratică a zmeurului — cele mai importante sfaturi!

Zmeura este fructul de pădure preferat al multor grădinari. Ca să ofere permanent o recoltă bogată de fructe mari, tufele de zmeur necesită îngrijiri minuțioase, îndeosebi în timpul primăverii.

Îngrijirile primăvăratice includ o serie de proceduri, care trebuie sistematizate și îndeplinite în fiecare an. Lucrările primăvăratice din zmeurar, care sunt realizate doar ocazional, nu vor aduce beneficii tufelor preferate și nici plăcere proprietarului — sub formă de rod dulce.

CÂND TREBUIE ÎNCEPUTE LUCRĂRILE PRIMĂVĂRATICE ÎN ZMEURAR?

Îngrijirile primăvăratice ale zmeurului încep din luna martie. Setul de proceduri anuale obligatorii includ:

-dușul fierbinte;

-tunderea;

-îngrijirea solului;

-legarea;

-fertilizarea;

-irigarea;

-combaterea dăunătorilor;

-combaterea maladiilor.

În acest articol vom detalia primele patru proceduri.

DUȘUL FIERBINTE PENTRU ZMEUR

La începutul lunii martie, încă pe zăpadă, se adună gunoiul adunat în timpul iernii în jurul tufelor de zmeur și se scoate de pe parcelă (dacă această lucrare nu a fost realizată în timpul toamnei). Gunoiul se arde neapărat, deoarece poate conține dăunători, iar frunzele semi-putrezite pot fi contaminate cu agenți patogeni micotici.

Încălziți apa până la clocotire și turnați-o într-o stropitoare de 5 litri. Udați tufele de zmeur de la înălțimea aproximativă de 0.7-1 metru prin vârful cu sită.

Această procedură nu este dăunătoare pentru zmeur. Până când apa fierbinte va ajunge la tufe, temperatura ei se va reduce până la +70°С și mai jos. Temperatura respectivă a apei nu va afecta mugurii latenți ai zmeurului, dar va provoca moartea unui număr semnificativ de dăunători, inclusiv nematozii, care nu pot fi combătuți cu niciun fel de otrăvuri.

În medie o stropitoare cu apă fierbinte este suficientă pentru prelucrarea a 2-4 tufe. Dacă tufele de zmeur sunt mari (10-15 ramuri), se consumă o stropitoare de 5 litri la 2 tufe.

TUNDEREA PRIMĂVĂRATICĂ A ZMEURULUI

După dușul fierbinte, cum numai temperatura mediului devine optimă și stratul superficial al solului se usucă, tufele de zmeur se tund și se modelează.

Indiferent de modul de plantare a zmeurului, este mai practic să realizați tunderea lui în 2 etape.

În prima etapă îndepărtați lăstarii slabi de la baza tufelor, ramurile neroditoare, strâmbe, care îndesesc tufa și tulpinile cu umflături la bază (acolo iernează larvele de musculiță galicolă). Tundeți tulpinile rămase, lăsând 6-8 tulpini, dacă zmeurul este modelat sub formă de tufă și până la 15-20 tulpini pe metru liniar, dacă zmeurarul are formă de gard fructifer. Îndesirea conduce la reducerea recoltei și mărunțirea fructelor.

A doua etapă a tunderii primăvăratice a zmeurului se realizează, când temperatura pozitivă a mediului se stabilizează peste +5°С. În această perioadă mugurii sunt deja activi, vârful lăstarilor începe să crească și se observă cu claritate modul, în care a iernat tufa. În timpul reviziei finale se îndepărtează tulpinile neroditoare, care au fost omise în prima etapă și vârfurile degerate ale tulpinilor.

Dacă tulpinile zmeurului sunt sănătoase, tundeți-le vârfurile până la 20 cm, ca să obțineți lăstari laterali suplimentari, care vor rodi. Dacă vârfurile sunt degerate, tăiați-le până la primul mugur viabil.

Tunderea primăvăratică a zmeurului este importantă, deoarece creează condițiile optime, care contribuie la formarea unei recolte bogate și lungește perioada de rodire a culturii.

PRELUCRAREA SOLULUI DIN ZMEURAR

După tundere ardeți toate resturile rezultate. Ca să nu bătătoriți solul din zmeurar, trebuie să așezați scânduri, bucăți de plăci de ardezie sau alte obiecte plate între rânduri și să lucrați doar de pe ele, fără să călcați în rândurile de zmeur.

Afânați solul din rânduri până la o adâncime de maxim 8-10 cm, îndepărtând buruienile. Apoi udați-l și mulciți-l cu un strat de până la 15 cm. În calitate de mulci pentru zmeur se folosesc paiele, compostul și humusul. Mulcirea menține umiditatea, care, de obicei, se evaporă repede sub influența razelor soarelui și vânturilor primăvăratice. Mulciul organic este o sursă bună de nutrienți pentru sistemul radicular al zmeurului. Nu trebuie să mulciți solurile umede, în care apele subterane se află aproape de suprafață: ele doar se afână după fertilizări și irigări.

Pentru ca zmeurarul să nu invadeze noi suprafețe prin lăstarii săi, îngrădiți-l cu plăci netede de ardezie, plăci de oțel galvanizat sau alte materiale, care trebuie înfipte până la adâncimea de 15-20 cm.

LEGAREA ZMEURULUI

Dacă este cultivat în regiuni geroase, zmeurul este separat de araci sau suporturi în timpul iernii, ca să se reducă riscul de degerare în condițiile climatice nefavorabile. Dacă zmeurul este modelat sub formă de tufe sau pe spaliere, atunci după tundere și curățarea parcelei se realizează legarea lui. Cel mai frecvent aracii și spalierele sunt folosite pentru legarea soiurilor cu fructe mari.

Dacă zmeurul este cultivat pe spalier, distanța dintre tufe trebuie să fie de minim 60-70 cm. Tulpinile se întind sub formă de evantai și trebuie să se afle la o distanță de 10-12 cm una de alta. Fiecare tulpină se leagă de firele longitudinale în 2 locuri, astfel încât vârful ei să nu se lase în jos.

Când zmeura se cultivă sub formă de tufe individuale, aracul este înfipt între 2 tufe, după care jumătate din fiecare tufă se leagă de el (fiecare tulpină se leagă separat). Dacă tufele se leagă în acest mod, tulpinile lor trebuie tunse pas cu pas: fiecare tulpină se tunde la înălțime diferită — 10-15-20 cm.

Dacă zmeurul este cultivat pe spaliere, tufele lui nu se umbresc una pe alta, un număr mare de fructe se coc în același timp și pot fi culese în condiții mai confortabile.

Spor la grădinărit!