Îngrijirea verzei și soluția care ajută la formarea rapidă a căpățânei!

Varza este o cultură foarte populară. Creșterea ei nu este complicată, iar îngrijirea este simplă. Însă pentru un randament ridicat de varză e necesar să știți cum se îngrijește corect. Există o mulțime de soluții care ajută la creșterea recoltei de varză și în lupta contra dăunătorilor.

Până crește masa vegetativă, fără de care nu puteți obține căpățâni mari, varza are nevoie de fertilizări cu azot: îngrășăminte minerale (uree, azotat de amoniu), gunoi de grajd, gunoi de pasăre, amoniac sau îngrășământ verde.

Varza este o mare consumatoare de elemente nutritive, deci și terenul trebuie să fie bine pregătit înainte de plantare, dar și în gropi trebuie să adăugați compost sau mraniță. Nici într-un caz nu adăugați gunoi proaspăt de grajd, pentru ca varza să nu fie afectată de boli fungice.

Un alt aspect important este să dezacidificați solul înainte de plantarea culturilor sau, cel mai bine, preventiv. Pe sol acid, varza crește rău și este probabilitatea apariției herniei rădăcinilor de varză – o boală foarte periculoasă.

Fertilizați la timp culturile de varză și îndepărtați buruienile, care consumă substanțe nutritive din sol și pot provoca boli fungice.

Pe marginea patului cu varză, puteți semăna morcovi, cartofi sau sfeclă roșie, formând o combinație perfectă, deoarece rădăcinoasele sunt buni prieteni cu varza.

Printre rânduri, semănați gălbenele, care dezinfectează foarte bine solul. Plantele, care cresc prea mari, le scoateți din pământ și le folosiți în calitate de mulci. Pe cele care nu încurcă, le lăsați să înflorească, apoi strângeți semințele și le folosiți la anul viitor.

Amoniacul vă protejează culturile de limacși. Adăugați 2-3 linguri în 10l de apă și udați foliar varza o dată în 10 zile. Având un miros specific, soluția sperie nu doar limacșii, dar și mulți alți dăunători.

Din momentul când începe să se formeze căpățâna, dați prioritate îngrășămintelor cu potasiu și fosfor. Puteți folosi cenușă sau humat de potasiu cu microelemente. Fertilizările se efectuează o dată la 10 zile, conform instrcuțiunilor și obligatoriu pe sol umed.

Cenușa se folosește în proporții de 1 pahar la 10l de apă, lăsați amestecul la infuzat timp de câteva ore, apoi udați culturile sub rădăcină: câte aproximativ 1l pentru fiecare plantă. Dacă aveți parte de vreme ploioasă și nu e cazul să udați suplimentar culturile, adăugați sub fiecare tufă câte 1 lingură de cenușă.

Există un mic secret care ajută la formarea rapidă a căpățânei: udați varza cu soluție de iod. Adăugați 1 linguriță nu plină de iod sau 40 de picături în căldarea cu apă, amestecați și udați imediat culturile în jurul tulpinii, obligatoriu pe sol umed, folosind câte 1l de soluție pentru fiecare plantă.

Efectuați această procedură când frunzele încep să se încovoaie, acest lucru fiind un semn că căpățâna începe să se formeze.

Sfat. Soluția de iod poate fi utilizată și pentru culturile broccoli. Folosiți aceleași cantități și mod de utilizare.

Este de menționat faptul, că nu se recomandă să rupeți frunzele verzei, nici înainte și nici după formarea căpățânei, deoarece astfel scade randamentul. Frunzele alimentează planta până în ultimul moment, deci viitoarea recoltă depinde direct de numărul de frunze.

Cu toate acestea, dacă frunzele inferioare, ce se ating de pământ, au careva semne de boală sau deteriorări, acestea trebuie îndepărtate, pentru a evita răspândirea infecției. Cele sănătoase nu le atingeți până la recoltare.

Soiurile târzii și semi-târzii au nevoie de mușuroire, care trebuie efectuată după irigare sau după ploaie. Cele timpurii nu necesită mușuroire.

Spor la grădinărit!