Înmulțirea arborelui de jad (Crassula) — descrierea detaliată a întregului proces!

Astăzi vă vom prezenta tot ciclul de înmulțire a minunatului arbore de jad ”Copacul Banilor”: de la frunzuliță și până la planta adultă. Informații simple, detaliate și disponibile!

AVEȚI NEVOIE DE:

-frunzulițe de arbore de jad;

-un recipient plat pentru plantare (cu orificii de drenaj);

-ghivece pentru plantarea definitivă;

-turbă + perlită;

-apă stătută + un recipient dotat cu pulverizator;

-un foarfece de grădinărit.

MOD DE LUCRU ȘI ASPECTE IMPORTANTE:

1.După ce veți rupe sau veți tăia frunzulițele de arbore de jad (de pe o plantă sănătoasă), puneți-le pe masă sau altă suprafață plată, ferită de razele solare directe și lăsați-le să se „odihnească” pe parcursul a 1-3 zile. În acest timp zona lezată în momentul separării de planta-mamă se va usca și se va acoperi cu o peliculă subțire, care nu va permite pătrunderea excesivă de apă în frunzuliță și putrezirea ei.

2.Pregătiți substratul pentru plantare, amestecând turba cu o cantitate mică de perlită, care are rolul de afânare și drenare.

3.Umpleți recipientul pentru plantare cu substratul pregătit, după care înfigeți ușor baza fiecărei frunzulițe (codița scurtă) în el, așezându-o în poziție orizontală, sub un unghi mic.

4.Udați puțin solul de la baza fiecărei frunzulițe, folosind un recipient dotat cu pulverizator. Umiditatea substratului trebuie să fie moderată: nici nu trebuie să-l lăsați să se usuce complet, nici nu trebuie să-l udați din abundență. La fiecare 3-4 zile testați solul cu degetul: dacă este foarte uscat, stropiți-l cu apă (preferabil, cu pulverizatorul).

5.Așa arată frunzulițele plantate cu 2.5 luni în urmă (ele s-au înrădăcinat și au început să formeze pui):

6.Când puii ajung la înălțimea de 1-2 cm, puteți să-i transplantați în ghivece mai mari, cu diametrul de 9 cm. Udați-i moderat și țineți-i într-un loc ferit de razele directe ale soarelui.

7.Ca să obțineți un arbore de jad cât mai aspectuos, noi vă recomandăm să plantați câte 2-3 pui într-un ghiveci permanent. Iar după ce ei se vor înrădăcina (peste aproximativ o lună) și vor crește în înălțime (până la 10-20 cm, în funcție de cum vreți să arate arborele în viitor), să le scurtați tulpinile cu ajutorul unui foarfece steril. Astfel veți stimula dezvoltarea lăstarilor laterali, precum și apariția altor pui de la nivelul rădăcinilor. Drept rezultat, veți obține un arbore frumos și bogat, cu mai multe tulpini.

8.Probabil știți că arborele de jad poate fi înmulțit și prin butași. În acest scop tăiați butașul de pe planta-mamă și îndepărtați-i frunzele inferioare cu ajutorul foarfecelui, lăsându-i doar 2 rânduri de frunze spre vârf. Lăsați-l să se „odihnească” timp de 3-4 zile, ca să se usuce locurile secționate. Apoi plantați-l în poziție verticală în același substrat și oferiți-i aceleași îngrijiri.

9.Arborele de jad este mai aspectuos, când prezintă frunze de dimensiuni mici. Ca să obțineți acest lucru, fertilizați planta doar cu îngrășăminte, care conțin fosfor (acesta stimulează dezvoltarea rădăcinilor).

10.În timpul verii puteți să scoateți arborele de jad afară: în grădină sau pe terasă. Dar nu uitați să-l dați la timp în casă: temperaturile mai mici de 0°C vor determina degerarea lui.

Spor la grădinărit!