ÎNMULȚIREA LILIACULUI PRIN BUTAȘI VERZI

Vara este sezonul potrivit pentru înmulțirea plantelor prin butași verzi. Rămurelele multor pomi și arbuști decorativi eliberează repede rădăcini și se adaptează foarte bine în substrat. Vă vom povesti și arăta cum se înmulțesc tuia, Potentilla și liliacul prin butași.

Această metodă este potrivită și pentru alte plante decorative, care sunt capabile să se înmulțească prin butași verzi în timpul verii. Ca să obțineți rezultate excelente, aveți nevoie de:

-butași proaspăt tăiați de pe lăstari de un an (preferabil, vârfuri), cu lungimea de 10-15 cm;

-peliculă neagră;

-turbă;

-apă curată;

-un recipient;

-ațe rezistente, cablu sau sârmă;

-un stimulator de înrădăcinare.

1.

Garanția înmulțirii reușite prin butași este reprezentată de materialul proaspăt, care poate fi pregătit în iunie-iulie. Butașii verzi se utilizează imediat după tăiere. Iar dacă este necesar să-i țineți un oarecare timp acasă, puneți-i neapărat în apă, ca să nu se ofilească.

Pe lângă tuia, Potentilla și liliac, pot fi înmulțite prin butași: clematita, iasomia de grădină, cununița, forsiția, călinul, deutzia, trandafirii, lemnul câinesc, Cornus alba, caprifoiul, hortensia, azaleea de grădină, kiwi-ul, sumacul, dracila, weigela, evonimusul, keria, ienupărul, bradul etc.

ÎNMULȚIREA ARBUSTULUI POTENTILLA PRIN BUTAȘI VERZI

2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

ÎNMULȚIREA TUIEI PRIN BUTAȘI VERZI

9.

ÎNMULȚIREA LILIACULUI PRIN BUTAȘI VERZI

Lăsați câte 2 frunze în vârful fiecărui butaș de liliac. Unii grădinari recomandă scurtarea lor ușoară, însă acest lucru nu este obligatoriu.

10.

Înmuiați părțile inferioare ale butașilor (la nivelul tăieturii) în stimulatorul de înrădăcinare și așezați-le pe o bucată de peliculă acoperită cu turbă. Rulați pelicula sub formă de rulou.

11.

Înmulțirea liliacului prin butași poate fi realizată și prin alte moduri: de exemplu, înrădăcinarea butașilor verzi în recipiente cu nisip.

Puneți rulourile cu butașii într-un loc foarte luminos. Dacă veți alege să-i așezați pe pervaz, luați în considerație faptul că plantele nu trebuie să fie expuse la razele directe ale soarelui. Dacă este necesar, umbriți butașii.

12.

Verificați zilnic starea butașilor și turbei. Substratul trebuie să fie umed în permanență. Când plantele vor începe să formeze noi frunze (de obicei, peste 3-5 săptămâni), desfaceți ruloul și verificați, dacă s-au format rădăcinile.

Plantați butașii înrădăcinați în vase separate cu diametrul de aproximativ 10 cm și creșteți-i în ele până va sosi momentul să-i sădiți în sol deschis, pe un loc permanent.

Spor la grădinărit!