Înmulțirea mușcatelor prin butași. Cea mai simplă metodă!

Astăzi vă vom prezenta cea mai simplă metodă de înmulțire a mușcatelor: prin butășire. Haideți să începem!

AVEȚI NEVOIE DE:

-butași de mușcată;

-păhăruțe de plastic;

-substrat de plantare;

-apă;

-stimulator de înrădăcinare (sub formă de pulbere);

-un foarfece ascuțit;

-pungi de plastic (preferabil, cu fermoar).

MOD DE LUCRU:

1.Ca să obțineți butașii, trebuie să-i tăiați de pe o mușcată sănătoasă și stufoasă. Dacă mușcata dumneavoastră are câteva ramuri lungi și bogate, puteți să le tăiați în apropiere de bază, lăsând câteva frunze pe planta-mamă. Apoi tăiați ramurile respective în bucăți mai scurte (de aproximativ 6-7 cm).

2.Dacă aveți nevoie de un număr mai mic de butași, pur și simplu tăiați vârfurile ramurilor mușcatei, respectând lungimea de 6-7 cm.

3.După ce veți separa butașii, îndepărtați-le frunzele inferioare, folosind foarfecele. Astfel veți reduce suprafața de evaporare și înrădăcinarea se va realiza mai ușor. Fiecare butaș trebuie să prezinte 3-4 frunze.

4.Pregătiți câteva pahare de plastic (numărul lor trebuie să corespundă cu numărul butașilor) și umpleți-le cu substrat afânat, calitativ.

5.Udați moderat substratul din pahare.

6.Înmuiați fiecare butaș în apă și scufundați-l într-un stimulator de înrădăcinare (sub formă de pulbere).

7.Apoi realizați o adâncitură mică în substratul dintr-un pahar și plantați butașul în ea: la adâncimea de 1-1.5 cm, fixându-l bine și presând substratul din jurul lui cu mâinile, ca să nu rămână goluri.

8.Udați încă puțin substratul de la baza butașilor.

9.Introduceți fiecare pahar cu butașul său într-o pungă de plastic, închizându-o ulterior. Astfel veți crea efectul de seră.

10.Puneți butașii împachetați pe un pervaz luminos, dar ferit de razele directe ale soarelui. Dacă realizați procedura de înrădăcinare în timpul sezonului rece, puteți să creați condițiile necesare de luminozitate cu ajutorul lămpilor.

11.Peste aproximativ 18 zile butașii vor prezenta rădăcini multiple, care vor cuprinde tot substratul din pahare. După aceasta deschideți pungile, dar nu scoateți butașii din ele: lăsați-i să se adapteze treptat la mediul din încăpere. Peste aproximativ 3 zile puteți să-i scoateți definitiv din ele.

Spor la grădinărit!