Înmulțirea neobișnuită și plantarea usturoiului! O metodă efectivă despre care nu ați știut!

Cultivarea și înmulțirea usturoiului este o activitate foarte interesantă și utilă. Vă prezentăm o idee neobișnuită de înmulțire a usturoiului prin bulbișori aerieni. Plantarea este, de asemenea, neobișnuită. Cu siguranță nu știați despre această metodă minunată de înmulțire și plantare a usturoiului.

Dacă păstrați săgețile usturoiului pentru semințe, obțineți astfel de inflorescențe – bulbișori aerieni.

Mulți cunosc faptul că aceștia pot fi folosiți în scopul înmulțirii usturoiului, însă astăzi vorbim despre o metodă mai puțin obișnuită, care o să vă stârnească interesul și o să vă placă.

Metoda obișnuită presupune plantarea bulbișorilor într-un rând, la o mică distanță între ei și la o adâncime de aproximativ 3 cm.

Pentru început, să analizăm cum crește căpățâna de usturoi din bulbișor. Procesul durează nu un singur an. Dacă plantați bulbișorii toamna, în anul ce vine crește un cățel mic (cățelul din primul an), cât un bob de mazăre, care, toamna, iarăși trebuie plantat. Peste un an, crește un cățel mai mare (cățelul din al doilea an) și deja din plantarea acestuia obțineți căpățâna de usturoi.

Deși durează mai mult, totuși această metodă merită practicată:

-economisiți material săditor (dacă aveți căpățâne de usturoi cu 3-4 căței, atunci se utilizează prea mult material săditor);

-însănătoșiți și întineriți usturoiul (în special dacă plantați usturoiul an de an și acesta necesită la un moment dat să fie însănătoșit și întinerit).

-usturoiul este vulnerabil la o mulțime de boli și dăunători: nematode, acarieni, putregaiul cenușiu, rugina, fuzorioză etc. Însă, deoarece bulbișorii nu contactează cu solul, chiar dacă veți folosi bulbișori de la plante afectate de oricare din bolile enumerate mai sus, aceștia vor fi absolut sănătoși, la fel ca materialul săditor pe care îl veți obține din ei.

1.Faceți câteva brazde, în care puteți adăuga compost putrezit, cenușă sau dolomită măcinată pentru dezacidificare, pământ de diatomee.

2.Faceți adâncituri în fiecare brazdă la o distanță de 15 cm, așezați inflorescența cu bulbișori (aceștia nu trebuie separați) și o acoperiți cu un strat de pământ de 3-5 cm.

3.Puteți mulci patul suplimentar, dar, de regulă, nu este nevoie.

Această metodă de plantare a bulbișorilor are mai multe avantaje:

-când plantați bulbișorii separați, acești sunt destul de mici și cresc în fire foarte subțiri, care se pot pierde printre buruiene. În cazul nostru, crește o legătură de fire;

-patul se prelucrează și se îngrijește foarte ușor;

-cel mai important, bulbișorii plantați astfel, la toamna viitoare, nu trebuie scoși din pământ. Iar peste încă 1 an, va crește cățelul din al doilea an, pe care îl scoateți din pământ (la mijlocul verii) și îl plantați toamna. Iar la anul următor, obțineți o căpățână sănătoasă de usturoi.

Materialul săditor, obținut în urma înmulțirii usturoiului din căței din al doilea an, nu este practic deloc afectat de boli, fiind rezistent la multe infecții.

Sperăm ca această metodă să fie pe placul multor grădinari!

Spor la grădinărit!