Interdicțiile, pe care proprietarii magazinelor nu au dreptul să le pună cumpărătorilor?

Care sunt interdicțiile, pe care proprietarii magazinelor nu au dreptul să le pună cumpărătorilor? Cinci cerințe ilegale!

Oare întotdeauna proprietarii magazinelor respectă legile? În continuare vă vom povesti despre câteva interdicții celebre, aplicate de lucrătorii magazinelor în relațiile cu clienții, care, de fapt, sunt absolut ilegale.

1. INTERDICȚIA DE A INTRA ÎN MAGAZIN CU LUCRURILE PERSONALE

Deseori la intrarea în sala de autoservire stă un paznic, care nu permite trecerea cetățenilor cu pungi sau genți mari. În calitate de compromis, li se propune să-și lase lucrurile la camera de păstrare.

Bineînțeles, magazinul își urmărește propriul său obiectiv: să evite la maxim furturile produselor, dar cumpărătorul nu este deloc obligat să-l ajute în acest scop.

Dacă el nu dorește să-și lase lucrurile la camera de păstrare, nimeni nu are dreptul să-l oblige, deoarece, conform legii, acordul poate fi încheiat exclusiv prin consimțământ voluntar.

2. INTERDICȚIA DE A INTRA ÎN SALA DE CUMPĂRĂTURI FĂRĂ CĂRUCIORUL MAGAZINULUI

Unele supermarketuri introduc o asemenea regulă — iarăși în scop de securitate: căruciorul este transparent și paznicii pot deosebi mai ușor produsele neplătite.

Dar și aici legea este de partea cumpărătorului: nimeni nu are dreptul să refuze să-l deservească doar pentru că nu a luat un cărucior sau un coș la intrarea în magazin.

Din punct de vedere legal, orice magazin, care-și comercializează mărfurile cu amănuntul, reprezintă o formă de încheiere a unui acord public de vânzare-cumpărare. Iar acordul public implică obligații suplimentare din partea vânzătorului: în particular, el nu are dreptul să refuze încheierea acordului cu cetățeanul, care intenționează să facă o cumpărătură pentru necesitățile sale personale.

De aceea, refuzarea magazinului de a vinde produsele unui client fără cărucior este o încălcare evidentă a legii.

3. INTERDICȚIA DE A FILMA ȘI FOTOGRAFIA ÎN SALA DE CUMPĂRĂTURI

Deseori în magazine pot fi văzute inscripții prevenitoare: „fotografierile și filmările sunt interzise”. Iar uneori, chiar dacă lipsesc astfel de avertismente, paznicul poate cere cumpărătorului să înceteze fotografierea/filmarea, deoarece astfel încalcă regulile magazinului.

Dar această interdicție nu este fondată pe baza legilor. De aceea, cumpărătorii pot să o ignore fără stres. Fotografierea sau filmarea produselor nu reprezintă altceva decât o formă de obținere a informațiilor.

Iar legea nu numai că nu interzice aceste lucruri, ci dimpotrivă — chiar le indică printre cele mai importante drepturi ale consumatorilor. Poate fi interzisă doar obținerea informațiilor secrete, protejate de lege.

Iar prețurile și design-ul vitrinelor din magazin nu reprezintă o taină, deoarece fiecare om poate să intre liber în sală și să le afle.

4. INTERDICȚIA DE A FACE CUMPĂRĂTURI DE O SUMĂ MAI MICĂ DECÂT O ANUMITĂ LIMITĂ

În goana după profit unele magazine încep să introducă așa-numitele sume minime de pe bonurile fiscale: cumpărătorului i se refuză scanarea produsului, dacă prețul lui este mai mic decât pragul declarat.

Drept rezultat, cumpărăturile mici sunt pur și simplu excluse: omul este nevoit să mai adune mărfuri până la suma necesară, chiar dacă nu prea are nevoie de ele. Bineînțeles, asemenea interdicții sunt contrare legii.

În primul rând, conform legii despre acordul public, indicate mai sus, vânzătorul nu are dreptul să refuze încheierea acordului, dacă există posibilitatea îndeplinirii lui.

În al doilea rând, vânzătorilor le este interzis să condiționeze vânzarea unui produs prin cumpărarea suplimentară a altui produs.

5. INTERDICȚIA DE RETURNARE A SUMEI CORESPUNZĂTOARE UNUI VOUCHER CADOU

Multe centre comerciale, care vând vouchere cadou pentru procurarea produselor lor, întocmesc o întreagă listă de interdicții pentru cei care vor să folosească aceste vouchere.

În particular, ele interzic cumpărătorului să primească înapoi banii pentru voucher, dacă acesta nu a ales nimic potrivit pentru sine din mărfurile magazinului.

Printre altele, instanțele judecătorești sunt de partea cumpărătorilor: doar, conform legii, ei pot să renunțe la acord în orice moment și să ceară returnarea avansului plătit.

Dacă vi se aplică o interdicție ilegală, puteți să apelați la ANPC (Autoritatea pentru Protecția Consumatorului) sau să dați magazinul în judecată!

Aveți grijă de dumneavoastră!