Întindeți aluatul într-un blat subțire, presărați-l cu fructe uscate/confiate și rulați-l sub formă de spirală. Rezultatul va depăși orice așteptări!

Cozonacii Pascali sunt un simbol deosebit al celei mai luminoase sărbători. De obicei, aceste copturi sunt pregătite în forme rotunde și înalte, după care sunt decorate cu figuri din aluat sau glazură. Prepararea copturilor Pascale este o adevărată artă: aluatul trebuie frământat doar cu gânduri bune; în el pot fi adăugate fructe confiate, nuci, semințe de mac sau stafide, iar decorarea cozonacilor copți se face cu diverse tipuri de glazură.

Astăzi vrem să vă oferim rețeta unui cozonac deosebit. Cruffin-ul este un amestec de croissant și brioșe, preparat în stil Pascal. Această coptură vă va bucura prin textura sa fină, aerată și forma sa destul de neobișnuită.

INGREDIENTE:

-350 g de făină;

-20 g de drojdie proaspătă sau 7 g de drojdie uscată;

-110 ml de lapte;

-80 g de zahăr;

-½ linguriță de sare;

-un ou;

-2 gălbenușuri de ouă;

-40 g de unt (pentru prepararea aluatului) + 120 g (pentru uns);

-o linguriță de nucșoară;

-200 g de merișoare uscate sau stafide;

-100 g de fulgi de migdale (sau alte nuci mărunțite);

-8 g de zahăr vanilat.

MOD DE PREPARARE:

1.Dizolvați o linguriță de zahăr și drojdia uscată în laptele cald. Puneți amestecul într-un loc cald și lăsați-l să se odihnească până veți vedea că a apărut „căciula” spumoasă pe suprafața lui.

2.Topiți 40 g de unt într-o crăticioară.

3.Bateți oul, gălbenușurile, zahărul tos și cel vanilat într-un bol adânc, până veți obține o spumă pufoasă.

4.Cerneți făina într-un bol adânc. Realizați o adâncitură în mijlocul ei. Turnați amestecul de drojdie activată și spuma de ouă în ea. Adăugați sarea. Amestecați totul foarte bine, după care adăugați untul topit (rece) și frământați aluatul. Frământați-l până va înceta să se lipească de mâini.

5.Transferați aluatul într-un vas adânc, uns cu unt. Ungeți-i suprafața cu puțin unt, acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l să dospească pe parcursul a 1-1.5 ore într-un loc cald.

6.Divizați aluatul dospit în 3 bucăți egale. Modelați-le sub formă de bile, acoperiți-le cu folie alimentară și lăsați-le să se odihnească timp de 10 minute într-un loc cald.

7.Cât timp aluatul va dospi, acoperiți merișoarele uscate cu apă fierbinte și lăsați-le să se opărească timp de 15 minute. Apoi transferați-le într-o strecurătoare și uscați-le cu prosoape de hârtie.

8.Rumeniți puțin fulgii de migdale pe o tigaie uscată.

9.Presărați suprafața de lucru cu făină. Așezați o bucată de aluat pe ea și întindeți-o într-un blat dreptunghiular, foarte subțire: trebuie să se prevadă masa prin el. Aveți grijă să nu exagerați cu întinsul, pentru ca aluatul să nu se rupă.

10.Ungeți blatul cu unt moale.

11.Apoi presărați-l uniform cu nucșoară măcinată, merișoare și fulgi de migdale.

12.Rulați cu grijă blatul cu umplutura sub formă de ruladă compactă. Procedați similar cu celelalte bucăți de aluat.

13.Folosind un cuțit ascuțit, tăiați rulada în jumătate (în direcție longitudinală), lăsând vreo 2 cm integri de la marginea ei.

14.Rulați una dintre fâșiile ruladei sub formă de melc, după care realizați același lucru cu cealaltă fâșie, răsucindu-o în jurul primei fâșii.

15.Puneți „Cruffin-ul” Pascal într-o tavă de cozonac și lăsați-l să se odihnească timp de 20 minute într-un loc cald.

16.Când aluatul va crește puțin, introduceți cozonacii în cuptorul preîncălzit până la 200°C și coaceți-i timp de 10 minute. Apoi reduceți temperatura până la 180°C și acoperiți tăvile cu folie de aluminiu. Peste 10 minute îndepărtați folia și coaceți cozonacii pe parcursul a încă 15 minute.

Felicitări! Cozonacii Pascali „Cruffin” sunt gata! Înainte de servire, vă recomandăm să-i presărați cu zahăr pudră. Experimentați cu umplutura: alegeți-o după propriul dumneavoastră gust. Dacă v-a plăcut această rețetă, distribuiți-o prietenilor voștri!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!