Învârtită cu brânză sărată și verdeață. Îți lasă gura apă!

Astăzi vă prezentăm o plăcintă stratificată populară. Ea se prepară din aluat filo (din comerț sau de casă) și poate fi umplută cu diverse compoziții. Cea mai populară este umplutura de brânză și verdeață (aceasta este și preferata noastră). Este fantastic de gustoasă. Haideți să o pregătim!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-500 g de făină (poate fi necesară puțin mai multă sau mai puțină, în funcție de calitatea făinii);

-150 ml de apă caldă;

-o linguriță de sare;

-o lingură de ulei;

-1-2 lingurițe de suc de lămâie.

Pentru umplutură:

-340 g de brânză dulce de vaci (preferabil, destul de uscată);

-250 g de brânză sărată;

-câte o legătură de pătrunjel proaspăt și ceapă verde (puteți să alegeți verdețurile după propriul dumneavoastră gust; noi considerăm că și coriandrul este foarte potrivit pentru această rețetă);

-1-2 căței de usturoi (opțional).

Suplimentar: ulei — pentru ungerea aluatului.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: adăugați sarea, sucul de lămâie și uleiul în apa caldă. Amestecați.

2.Adăugați treptat făina cernută și amestecați cu lingura până când acest proces va deveni greoi. Apoi transferați aluatul pe suprafața de lucru și frământați-l cu mâinile. Dacă doriți, puteți să pregătiți aluatul cu ajutorul robotului de bucătărie.

Trebuie să obțineți un aluat asemănător cu aluatul pentru colțunași: neted, omogen și nelipicios (spre sfârșitul frământării el nu se va mai lipi nici de suprafața de lucru). Consistența sa este comparată cu lobul urechii (dacă nu sunteți siguri de rezultat, puteți să vă palpați urechea și să-i comparați textura cu cea a aluatului).

Vrem să menționăm faptul că sucul de lămâie și uleiul sunt ingrediente opționale: adică aluatul poate fi preparat doar din făină, apă și sare. Dar în acest caz el va avea nevoie de mai mult timp de odihnă (1-2 ore), iar în cazul nostru aluatul va fi gata mai repede. El va fi pregătit pentru întindere peste numai 20 minute.

3.Modelați aluatul obținut sub formă de bilă. Acoperiți-l cu un bol și lăsați-l să se odihnească pe parcursul a 15-20 minute.

4.Pregătiți umplutura: mărunțiți verdețurile spălate și uscate.

5.Tăiați foarte mărunt usturoiul.

6.Fărâmițați brânza dulce de vaci și brânza sărată cu mâinile. Apoi adăugați verdețurile și usturoiul. Amestecați foarte bine cu mâinile. Gustați umplutura, și dacă este necesar, adăugați sare în ea. Dacă doriți, puteți să adăugați și puțin cașcaval ras.

7.După ce se va odihni, aluatul va deveni semnificativ mai moale, mai elastic și se va întinde foarte bine.

8.Divizați-l în 3 părți. Rotunjiți fiecare bucată de aluat, astfel încât să obțineți o bilă netedă.

9.Acoperiți bilele de aluat cu bolul și lăsați-le să se odihnească pe parcursul a 5 minute.

10.Apoi așezați fiecare bucată de aluat pe masa pudrată cu făină (folosiți cât mai puțină făină) și întindeți-o puțin cu sucitorul. Nu trebuie să o întindeți într-o foaie foarte subțire și mare, ci într-una potrivită pentru întinderea ulterioară cu mâinile.

11.Scuturați toată făina de pe foaia de aluat și de pe suprafața de lucru. Ungeți foaia de aluat cu ulei și lăsați-o să se odihnească pe parcursul a 10-15 minute.

12.Apoi începeți să o întindeți cu mâinile. Principala sarcină este reprezentată de întinderea marginilor foii de aluat, deoarece mijlocul ei va fi întins ulterior, în timpul modelării învârtitei. Pentru ca aluatul să se prindă ușor de suprafața de lucru, puteți să o ungeți cu puțin ulei în locurile respective. Manevrați aluatul cu grijă, deoarece el se poate rupe foarte ușor.

13.Așezați umplutura de brânză pe marginea foii filo. Apoi ungeți-i restul suprafeței (mijlocul) cu ulei.

14.Începeți să rulați foaia de aluat spre centru, acoperind umplutura. În același timp străduiți-vă să întindeți suplimentar marginile aluatului. Dacă undeva a rămas o margine groasă, puteți să o rupeți.

15.În timpul rulării întindeți permanent aluatul: astfel el va deveni încă mai subțire. Rulați-l simultan pe toată circumferința. Drept rezultat, veți obține un rulou lung, subțire și circular.

16.Rupeți cercul. Ungeți-vă mâinile cu ulei și răspândiți-l pe suprafața ruloului obținut. Apoi modelați învârtita, rulând ruloul sub formă de melc.

Puteți să oferiți învârtitei formă rotundă sau dreptunghiulară. Puteți să divizați ruloul în câteva părți și să le rulați separat — totul depinde de preferințele dumneavoastră.

17.Așezați învârtita obținută pe tava tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei.

18.Procedați similar cu aluatul și umplutura rămase.

19.Înainte de coacere stropiți învârtitele cu ulei.

20.Introduceți tava în cuptorul preîncălzit până la 210-230°С și coaceți învârtitele timp de 20-30 minute, până se vor rumeni.

Învârtitele pregătite după această rețetă sunt delicioase. Puteți să le serviți separat sau ca adaos pentru alte feluri de mâncare. Nouă ne place să le savurăm cu vin roșu: un pahar de vin, o bucată de învârtită și nu mai avem nevoie de nimic!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!