Irigarea cu picătura din sticlă – irigare uniformă timp de 30 de zile!

Aflați cum puteți realiza irigarea cu picătură din sticle de plastic, care poate fi programată pentru 1 zi, 1 săptămână sau 1 lună, cât aveți nevoie, în funcție de situație și mărimea plantei.

1. Luați o sticlă de 2l, măsurați aproximativ 10 cm de la bază și tăiați cu grijă.

2. Adânciți baza tăiată în pământ, o presărați în jur cu sol și îl aplatizați, ca să o fixați stabil.

3. Introduceți o sticlă de 1,5l și marcați nivelul cu o cariocă.

4. Cu aproximativ 2 cm mai jos de nivelul marcat, faceți o gaură de aproximativ 1*1 cm sau puțin mai mare.

Sfat. Dacă umpleți sticla cu apă și o puneți pe pământ, atunci în sticlă trebuie să pătrundă permanent aer. Dacă bulele de aer se opresc, înseamnă că e nevoie să faceți gaura puțin mai mare.

5. Luați o bucată de staniol și o fâșie de orice cârpă cu lățimea de 2 cm și lungimea necesară dumneavoastră. Cârpa trebuie să fie umedă pentru ca irigarea să funcționeze mai rapid.

6. Înfășurați cârpa în staniol și o strângeți ușor, dar nu foarte tare.

7. Îndoiți vârful obținut și introduceți staniolul în baza sticlei.

8. Acoperiți cu degetul gaura din sticla de 1,5l, turnați apă și o așezați în vasul de plastic. Ridicați puțin sticla, până apa umple baza de plastic.

9. Deci, apa ajunge până la nivelul marcat, vârful de staniol se află puțin mai jos decât gaura din sticlă. Peste 5-10 minute, apa începe să picure.

10. La început, picură foarte repede. Pentru a regla viteza de irigare, e nevoie să așteptați până nivelul apei va scădea până la gaura din sticlă și, în sticlă, va începe să pătrundă aer.

11. Noi programăm irigarea pentru 7 zile, iar pentru aceasta este nevoie să răsuciți și să presați ușor vârful. După ce răsuciți, numărați câte secunde trec între picături. Pentru 7 zile, este nevoie de aproximativ 25 de secunde pentru 1 picătură. Pentru 2 săptămâni, între picături trebuie să treacă 50-60 de secunde, iar pentru 1 lună – 1,5-2 minute. 1 lună se recomandă pentru plantele de interior și plantele mici.

12. Pentru a schimba sticla, e nevoie să acoperiți gaura cu degetul, turnați apă și uitați de irigare pentru 7 zile. Dumneavoastră nu trebuie să mai faceți nimic, totul este deja programat și funcționează automat.

13. Pe vremea rece, când plantele au nevoie de mai puțină apă, irigarea încetinește, deoarece, atunci când temperatura scade, vâscozitatea apei crește. Și, din contra, atunci când este cald și plantele au nevoie de mai mult lichid, irigarea devine mai intensă. Noapte, de asemenea, are loc încetinirea.

14. Pe timp de ploaie, baza sticlei se umple cu apă de ploaie și, deoarece nivelul apei se ridică mai sus de gaură, lichidul nu se consumă – încă un avantaj al acestei metode de irigare.

De asemenea, vă propunem încă o variantă a irigării cu picătura:

Sticla stă pe pământ în poziție orizontală și se folosește același vârf din staniol și cârpă. Această variantă funcționează cu o mică încetinire constantă, deoarece nivelul apei scade treptat. Dar, funcționează foarte bine și, la fel, poate fi o opțiune potrivită pentru cineva.

Pot fi utilizate și sticlele de 6l după același principiu, dar, deoarece și baza și sticla sunt de 6l și ele intră ermetic una în alta, e nevoie să introduceți un băț lângă gaură, pentru ca să pătrundă aerul.

Într-o astfel de sticlă este foarte simplu să mai adăugați apă, pur și simplu închideți gaura, deschideți capacul și turnați. Acest volum este suficient pentru irigarea timp de 1 lună în câmp deschis.

Folosiți metoda și pentru irigarea plantelor de interior:

1. Tăiați baza unei sticle de 2l, aproximativ 10 cm, introduceți sticla de 1,5l și marcați nivelul.

2. Faceți o gaură de aproximativ 1,5*1,5 cm.

3. Luați o bucată de cârpă cu lățimea de aproximativ 2 cm și o înfășurați în staniol.

4. Așezați baza sticlei pe un suport, introduceți sticla cu apă, umpleți baza, îndoiți vârful și îl introduceți în sticlă.

5. Peste 5-10 minute, irigarea începe să funcționeze.

6. Atunci când apa scade până la gaură și începe să pătrundă aer, atunci e nevoie să reglați vârful: îl răsuciți și peste câteva minute faceți măsurările. Pentru o plantă atât de mică, pentru 2 săptămâni de irigare, este suficientă 1 picătură într-un minut.

7. În loc de sticle, puteți folosi și alte recipiente potrivite.

Spor la grădinărit!