Irigarea prin picurare cu ajutorul borcanelor – totul este genial și simplu!

Vă prezentăm o metodă de irigare prin picurarea, la care visează fiecare grădinar. În primul rând, este gratuită, iar în al doilea, poate fi aplicată în cazul tuturor culturilor legumicole, inclusiv arbuști, copaci și flori, este mobilă și comodă. În al treilea rând, oricine o poate realiza, deoarece toate cele necesare le găsiți în casa dumneavoastră.

Vă propunem 2 variante: una mai simplă și alta mai practică.

AVEȚI NEVOIE DE:

– maiou sau tricou din material sintetic;

– staniol;

– 1 borcan de 1l cu apă.

PAȘI DE URMAT:

1. Tăiați tricoul pe lățime în fâșii cu grosimea de 2-3 cm, pe care le tăiați din ambele părți pe tiv, astfel încât să obțineți 2 jumătăți de fâșie.

2. Tăiați o fâșie de staniol cu grosimea de 10 cm.

3. Așezați fâșia de material pe fâșia de staniol, astfel încât dintr-o parte materialul să iasă înafară cu 2-3 cm, iar din cealaltă parte – cu 5 mm sau să fie la același nivel cu staniolul.

4. Răsuciți staniolul cu material, cât să obțineți un pai.

5. Umpleți borcanul cu apă și introduceți paiul de staniol, îndoindu-l, astfel încât capătul lung de material să atingă baza borcanului, iar între celălalt capăt și sol să rămână o distanță de cel puțin 1 cm.

Cu ajutorul staniolului puteți regla distanța până la tufă, poziționând construcția mai aproape sau mai departe de ea. De asemenea, atunci când va rămâne foarte puțină apă și dumneavoastră doriți să udați castraveții pe căldură, cârpa nu se va usca la soare, deoarece staniolul va respinge razele solare. Astfel, această irigare prin picurare poate fi folosită seara, noaptea și ziua pe vreme toridă, dacă solul se usucă foarte tare.

Varianta simplă este să introduceți pur și simplu cârpa în borcan, însă dezavantajul acestei metode este că nu puteți așeza borcanul foarte aproape de tufă și o puteți folosi doar seara sau noaptea, pentru ca fâșia să nu se usuce.

Iată care sunt avantajele irigării prin picurare:

– toate materialele necesare sunt accesibile, iar realizarea – cea mai simplă;

– utilizarea construcției nu este deloc complicată, tot ce trebuie să faceți este să așezați borcanele lângă tufe și să le umpleți cu apă;

– 1l de apă va curge destul de greu, respectiv se va menține umiditatea solului;

– spre deosebire de irigarea obișnuită, cu stropitoarea, pământul nu devine greu, rădăcinile pot respira și se dezvoltă mai repede, iar dumneavoastră veți obține legume mai mari;

– folosind-o pe vreme toridă, nu veți avea problema frunzelor ofilite, răsucite etc.

Spor la grădinărit!