Irigarea prin picurare în apropierea sistemului radicular!

Principalele avantaje ale acestei irigări subterane sunt:

-suprafața solului rămâne întotdeauna uscată, respectiv nu se formează strat de crustă și nu e nevoie să afânați în permanență solul;

-nu cresc buruiene, deci nu e nevoie să pliviți terenul;

-pământul nu este udat în exces, deci se exclude apariția putregaiului;

-este opțiunea perfectă pentru cei care nu au posibilitatea să ude culturile zilnic.

AVEȚI NEVOIE DE:

-sticle de plastic de 5l cu capace;

-burghiu de 2 mm.

PAȘI DE URMAT:

1.Faceți, cu ajutorul bormașinii, 2 găuri pe pereții opuși ai sticlei, la o distanță de 2 cm de la bază. Găurile neapărat trebuie să aibă același diametru.

2.Îngropați sticlele pregătite între plante. În imaginea de mai jos, vedeți 2 rânduri simetrice de tomate cu o distanță de 50 cm între ele. Sticla trebuie fixată în centrul a 4 tufe.

3.Închideți sticlele etanș cu capace, astfel încât apa să se scurgă foarte încet și să alimenteze solul. Țineți cont de faptul că, cu cât mai multe găuri veți face, cu atât mai repede se va scurge apa.

4.Dacă culturile nu au fost udate de mult timp, puteți scoate capacul pentru ca apa să se ducă rapid. Apoi umpleți din nou sticla și o închideți etanș, asigurând astfel irigarea prin picurare.

5.Numărul de găuri depinde de proprietățile solului: cu cât mai greu îmbibă apa, cu atât mai multe găuri trebuie să aveți. De exemplu, pentru solul nisipos sunt suficiente 2 găuri, însă pentru sol argilos sunt necesare 4-6 găuri. Ar fi foarte bine dacă în jurul sticlei veți realiza un drenaj.

6.Adâncimea recomandată este de 7 cm distanță de la găuri (în cazul tomatelor). Ca să găsiți nivelul necesar de adâncire, puteți să ridicați puțin sticla de mâner. Astfel, atunci când îngropați sticla, nu presați tare pământul.

7.Dacă solul va fi suficient de umed, apa din sticlă nu se va scurge. Doar solul uscat absorabe apa ca un burete.

8.Iată un pat udat prin metoda clasică, unde puteți vedea cum s-a format stratul de crustă și au crescut buruiene. Mulcirea suprafeței duce la apariția limacșilor.

Iar cu acest sistem de irigarea, solul este uscat și afânat, deci excludeți problema limacșilor.

Spor la grădinărit!