Khachapuri cu cașcaval – plăcinte georgiene!

O rețetă deosebit de gustoasă de khachapuri. Aluatul este perfect, rămâne moale chiar și a doua zi. Pentru aceste plăcinte este foarte important să obțineți un aluat mai lichid, ce se lipește de mâini. Iar ca să-l frământați mai ușor, ungeți mâinile cu ulei. 

INGREDIENTE: 

Pentru aluat: 

-1 pahar de lapte (250 ml); 

-½ pahar de apă; 

-10-12 gr de drojdie proaspătă; 

-1 lingură de zahăr; 

-1 linguriță de sare; 

-550-700 gr de făină; 

-1 ou; 

-100-120 gr de ulei. 

Pentru umplutură: 

-600 gr de brânză suluguni (brânză de tip cașcaval); 

-100 gr de mozzarella; 

-1 oi; 

-sare – după gust. 

MOD DE PREPARARE:

1.Fărâmițați drojdia într-un vas, adăugați zahăr și apă caldă, amestecați, turnați laptele cald, adăugați 2 linguri de făină, mai amestecați o dată și lăsați maiaua pentru 10 minute.

2. Cerneți făina, adăugați sare și amestecați. 

3. Faceți o adâncitură, transferați maiaua, adăugați ou bătut cu furculița și 50 ml de ulei. 

4. Amestecați aluatul, apoi îl frământați timp de 10 minute, adăugând treptat câte 50 ml de ulei. 

5. Ungeți vasul cu ulei, transferați aluatul pe suprafața de lucru cu puțin ulei, adunați marginile spre mijloc, așezați aluatul în vas, îl ungeți cu ulei, îl acoperiți cu folie de plastic și prosop, apoi îl dați la loc cald pentru 40 de minute. 

6. Lucrați aluatul și îl lăsați la dospit timp de încă 30 de minute.

7. Presărați blatul de lucru cu făină, transferați aluatul, ungeți mâinile cu puțin ulei și adunați marginile spre mijloc, ajutându-vă cu racleta.

8. Modelați un baton, îl împărțiți în 4 bucăți egale, le treceți prin făină, le rotunjiți puțin, le ungeți suprafața cu ulei, le acoperiți cu folie de plastic și cu prosop. 

9. Treceți brânza suluguni prin răzătoarea mică, adăugați ou, rupeți mozzarella bucăți, adăugați sare și amestecați bine umplutura. 

 10. Modelați 4 bile de aceeași mărime din umplutură. 

11. Transferați o bucată de aluat pe suprafața de lucru înfăinată, o aplatizați cu degetele, adăugați o bilă de umplutură, lipiți marginile în mijloc, aplatizați ușor, cât să obțineți o turtă, o întoarceți pe partea cealaltă și continuați să aplatizați, până obțineți diametrul dorit. 

12. Faceți o gaură în mijloc, transferați turta pe tava tapetată cu hârtie de copt și o coaceți timp de 15-20 de minute la cuptorul preîncălzit până la 220°C. 

13. Scoateți turta din cuptor și o ungeți cu unt câte e fierbinte. Coaceți astfel toate cele 4 khachapuri. 

Rețeta este simplă, aluatul pufos, iar turtele – foarte gustoase! 

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!