Laptele nu este doar un aliment. Iată 7 motive pentru a-l utiliza în grădină!

1. LAPTELE CA FERTILIZATOR

Calciul din componența laptelui poate fortifica structura plantei. Substanțele nutritive, pe care animalele și oamenii le obțin din lapte, sunt capabile să le protejeze și pe ele. Glucidele din lapte vă vor ajuta să obțineți culturi mai sănătoase.

2. LAPTELE CA DEZINFECTANT

Când este răspândit în zonele cu multă lumină solară directă, laptele capătă proprietăți antiseptice. Specialiștii ne recomandă să scufundăm uneltele de grădinărit în lapte în loc să le tratăm cu clor, ca să le dezinfectăm (este posibil ca acestea să capete un miros neplăcut peste câteva zile).

3. LAPTELE CA ANTIFUNGIC

Combateți bolile micotice (precum mucegaiul și putregaiul) prin tratarea plantelor cu lapte diluat cu apă. Ca să căpătați un rezultat mai bun, combinați o parte de lapte cu 2-3 părți de apă. Pulverizați soluția respectivă pe frunzele plantelor o dată la 10 zile. Ca să obțineți cele mai bune rezultate, folosiți-o la începutul sezonului de grădinărit în calitate de măsură preventivă.

4. LAPTELE ÎMBUNĂTĂȚEȘTE CALITATEA SOLULUI.

Adăugând laptele în sol sau în grămada de compost, puteți să îmbunătățiți calitatea solului, deoarece el absoarbe lipidele și vitaminele din lapte. Unii grădinari presară laptele praf direct pe sol, dar puteți utiliza și laptele diluat cu apă, care ar trebui să prevină mirosurile ciudate.

5. LAPTELE PROTEJEAZĂ ROȘIILE.

Ca să protejați roșiile de putregai și alte boli, amestecați o parte de lapte degresat cu 9 părți de apă. Stropiți plantele cu această soluție o dată la câteva săptămâni (până la mijlocul verii), ca să preveniți îmbolnăvirea lor.

6. LAPTELE ALUNGĂ UNELE INSECTE.

Dacă este folosit corect, laptele de vacă poate să respingă insectele, precum afidele, tripșii și acarienii. Conform specialiștilor, trebuie să utilizați lapte integral, ca să maximizați acest efect.

7. LAPTELE ȘI MELASELE

Deși laptele face minuni în grădină, puteți să-i amplificați efectele, combinându-l cu melasele. Această combinație crește concentrația de glucide, care ajută plantele să rămână puternice. De asemenea, ea previne înmulțirea buruienilor, deoarece transformă solul într-un mediu nefavorabil pentru semințele de buruieni.

Dacă sunteți îngrijorați din cauza posibilului miros neplăcut, folosiți soluția preparată din lapte și apă în proporție de 1:2. Ea va oferi toate beneficiile laptelui, dar va determina dispariția mai rapidă a mirosului de lapte fermentat.

Ați folosit vreodată laptele în grădinărit? Distribuiți aceste informații prietenilor voștri prin intermediul rețelelor de socializare și povestiți-ne prin comentarii despre rezultatele obținute după utilizarea lor!

Spor la grădinărit!