Legumele pot fi cultivate nu pe paturi, dar în…sticle de plastic! Un pensionar și-a aranjat o grădină bogată pe balcon!

Cultivarea legumelor pentru mulți grădinari nu pare a fi un lucru complicat. Dar ce e de făcut, dacă în apartament nu este altă încăpere decât balconul sau montarea unei sere pe teritoriul casei de vacanță nu corespunde bugetului familiei.

Există o metodă foarte simplă și economică – plantarea culturilor în sticle de plastic. Urmați această instrucțiune și în curând veți avea o grădină luxoasă pe pervazul ferestrei.

AVEȚI NEVOIE DE:

-sticle din plastic;

-cuie;

-clește;

-riglă;

-fir metalic;

-marker;

-pietriș;

-pământ.

PAȘI DE URMAT:

1.Spălați sticlele, îndepărtați etichetele și adezivul.

2.Faceți cu markerul marcajele, în locurile unde veți face găuri.

3.Tăiați un dreptunghi pe partea laterală a sticlei de plastic. Tăietura nu trebuie să fie prea adâncă. Puteți face paturi suspendate. Pentru aceasta lăsați 1 cm distanță de la gaura pentru plantare și faceți găurile pentru fixarea firului metalic.

4.Faceți 8 găuri la baza patului și acoperiți-o cu pietriș pentru efect de drenaj. Dacă planificați să suspendați sticlele sau să le păstrați pe pervaz, aveți grijă de paleți.

5.Umpleți sticla cu solul în care veți planta culturile.

Ce puteți cultiva în sticle

1.De regulă, în sticlele de plastic se plantează culturi cu rădăcini scurte. Începeți experimentul cu ceapa, pentru că este cea mai nepretențioasă cultură.

2.Frunzele de salată cresc foarte bine în cazul unei udări abundente, păstrând gustul intens și suculența. Trebuie să faceți obligatoriu un drenaj și să alegeți o sticlă de mărime corespunzătoare.

Ascundeți semințele în pământ la adâncimea de 1 cm, le presărați cu sol și le acoperiți cu folie de plastic, până apar plantele tinere. După 3 săptămâni, așteptați recolta verde.

3.Mulți grădinari apelează la această metodă pentru cultivarea căpșunilor. Există multe avantaje: buruienile nu deranjează, riscul de îmbolnăvire a plantelor este redus, iar fructele aproape nu trebuie stropite.

Realizând o astfel de construcție simplă din sticla de plastic, puteți obține o recoltă bună chiar pe balcon. Se recomandă să folosiți sol special pentru plantarea fructelor.

În recipient nu trebuie să plantați mai mult de o tufă. Nu există recomandări speciale pentru îngrijirea căpșunilor, culturile au nevoie de proceduri standarte de irigare și fertilizare.

4.Puteți crește castraveți proaspeți și crocanți fără să ieșiți din apartament. Pregătiți solul: acesta trebuie să fie poros și friabil, puteți cumpăra pământ gata pregătit din magazine.

Pentru castraveți, trebuie să luați sticle de 2 sau 5 litri, astfel încât planta să aibă suficient spațiu. Umpleți partea superioară tăiată a recipientului cu sol, plantați semințele sau răsadurile și așezați-o cu capacul în jos (îndepărtându-l preventiv) în partea inferioară a sticlei.

Turnați apă în partea inferioară, astfel încât să ajungă până la nivelul gâtului sticlei. Castraveții din sticle necesită aceeași îngrijire ca și cei din sere. Puteți crește, de asemenea, castraveți în butoi, ca în imaginea de mai jos.

Acum, când cunoașteți cum puteți crește culturi în sticle de plastic, puteți savura salate proaspete din legume crescute pe propriul balcon. Împărtășiți acest truc și prietenilor!

Spor la grădinărit!