Lipii la cuptor – perfecte pentru orice ocazie!

Lipii la cuptor. O rețetă simplă și ușoară de lipii. Sunt moi, ca chiflele, și stratificate. Foarte posibil ca gustul lor să nu vă uimească, deoarece ingredientele sunt cele mai simple, însă textura lipiilor este foarte plăcută și fină. Vă recomandăm cu drag să le încercați!

INGREDIENTE:

-20 gr de drojdie proaspătă sau 10 gr de drojdie uscată;

-150 ml de lapte;

-2 linguri de zahăr;

-450-500 gr de făină;

-1 linguriță de sare;

-3 ouă;

-2 linguri de ulei;

-75 gr de unt + 40 gr – pentru uns;

-1 lingură de semințe de susan.

MOD DE PREPARARE:

1.Amestecați drojdia, zahărul și laptele cald. Acoperiți vasul și lăsați amestecul pentru 20 de minute.

2.Adăugați sare în făina cernută.

3.Într-un vas separat, bateți ouăle, apoi adăugați 75 gr de unt moale și amestecați.

4.Adăugați, în vasul cu făină, maiaua și compoziția de ouă. Frământați un aluat destul de lipicios, dar nu vă grăbiți să mai adăugați făină. La această etapă, puteți adăuga 2-3 linguri de ulei și să continuați să frământați. Puneți aluatul într-un vas, îl acoperiți și îl lăsați pentru 1-1,5 ore, până va crește semnificativ în volum.

5.Transferați aluatul dospit pe blatul de lucru înfăinat și îl lucrați puțin. Îl împărțiți în 12 bucăți, câte aproximativ 68 gr.

6.Rotunjiți fiecare bucată de aluat, apoi le întindeți în lipii cu diametrul de 18 cm. Mai presărați făină pe blatul de lucru, dacă e nevoie.

7.Așezați toate lipiile pe tavă în 2 grămezi, a câte 6 straturi fiecare, folosind sucitorul pentru comoditate. Ungeți fiecare lipie cu unt topit. Ultimile lipii le ungeți, de asemenea, cu unt topit și le presărați cu susan. Acoperiți-le cu un prosop sau folie alimentară și le lăsați pentru 30 de minute, să crească.

Sfat. Dacă doriți lipii dulci, apoi le ungeți cu unt topit, apoi cu miere. Iar în loc de 2 lipii stratificate puteți pregăti doar 1 mai mare, pentru aceasta împărțiți aluatul doar în 8-10 bucăți.

8.Coaceți lipiile la cuptorul încins prelabil până la 180°С timp de 30-40 de minute, până se rumenesc.

9.Ungeți lipiile fierbinți cu unt.

Lipiile sunt foarte moi și fine. Serviți-le, în calitate de pâine, alături de felul întâi sau felul doi, dar și împreună cu ceai sau lapte.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!