Lipii pentru shaorma și rulade-aperitive!

Lipiile de casă se prepară ușor și rapid. Dacă doriți să pregătiți shaorma, întindeți aluatul sub formă de lipii rotunde, uscându-le ulterior pe tigaie. Dacă vreți să decorați masa de sărbătoare cu rulade-aperitive din lipii cu diverse umpluturi, atunci întindeți aluatul sub formă de foi mari, dreptunghiulare și uscați-le în cuptor. Haideți să începem!

INGREDIENTE:

-400 g de făină;

-200 ml de apă fierbinte (aproximativ 80°C);

-½ linguriță de sare;

-2 linguri de ulei.

MOD DE PREPARARE:

1.Cerneți făina într-un bol adânc. Amestecați-o cu sarea.

2.Realizați o adâncitură în mijlocul făinii și turnați apa fierbinte și uleiul în ea. Inițial amestecați cu lingura, iar apoi frământați aluatul cu mâinile până va deveni moale, elastic și omogen.

3.Înveliți-l cu folie alimentară sau puneți-l într-o pungă de plastic și lăsați-l să se odihnească pe parcursul a 15-20 minute. Astfel el va deveni încă mai maleabil.

4.Divizați aluatul în 8 bucățele egale. Modelați-le sub formă de biluțe. Acoperiți-le cu folie alimentară și lăsați-le să se odihnească timp de 5 minute.

5.Întindeți fiecare biluță de aluat sub formă de turtiță rotundă și subțire, lucrând pe masa presărată cu făină. Străduiți-vă ca diametrul turtițelor să nu depășească diametrul tigăii, pe care le veți coace.

6.Încingeți tigaia uscată. Înțepați pe alocuri fiecare turtiță cu furculița (ca să nu se umfle foarte tare) și puneți-o pe tigaia fierbinte. Coaceți-o timp de câte un minut pe fiecare parte, până va începe să se rumenească.

7.Luați turtița de pe foc și umeziți-o pe ambele părți cu apă fierbinte, folosind pensula de silicon. Astfel ea va fi maleabilă și nu se va rupe în timpul rulării.

8.Coaceți în acest fel toate lipiile. Lăsați-le să se răcească.

9.Dacă planificați să le utilizați mai târziu, păstrați-le într-o pungă de plastic. De asemenea, dacă doriți, puteți să pregătiți mai multe lipii și să le păstrați la congelator.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!