Luna iulie este perioada transplantării irișilor din grădină – instrucțiune pas cu pas însoțită de imagini!

Irisul se înmulțește foarte bine vegetativ și, după divizarea tufei, se acomodează rapid la locul nou. Mai mult decât atât – tufele obligatoriu trebuie divizate și transplantate periodic, deoarece rizomul plantelor de soi trăiește cel mult 5 ani, de-a lungul anilor crește în stratul superior al solului, în unele părți moare, iar în altele – crește cu puteri noi.

Cu timpul, rizomii irișilor formează “cuiburi”, care împiedică creșterea altor plante. Pe viitor, acest lucru poate cauza boli ale irișilor sau chiar dispariția acestora.

Transplantarea tufei de iris trebuie efectuată la 3-4 ani după plantare, combinând această procedură cu cea de înmulțire.

Irișii se transplantează la 10-14 zile după înflorire, iar perioada cea mai potrivită se consideră luna iulie, când planta intră în hibernare din cauza căldurii de vară.

Ce anume trebuie să scoateți din pământ și cum se divizează corect irișii

Pentru transplantare, pe lângă plantele propriu zise, mai aveți nevoie de o furcă mică de grădină, un cuțit ascuțit și o foarfecă de grădină. Creșterile de un an ale rizomului de iris ating lungimea de 10-15 cm și diametrul de 3 cm. Din acest motiv, planta trebuie scoasă din pământ foarte atent, respectând cu strictețe următorii pași:

1.Alegeți o tufă potrivită cu tulpini bine dezvoltate și cu un sistem radicular puternic.

2.Scoateți tufa, pe care planificați să o transplantați, cu griijă, ajutându-vă de furcă, o scuturați de pământ și o clătiți sub jet de apă.

3.Divizați rizomul în elemente separate (plante pentru plantare separate de tufă) în felul următor: fiecare trebuie să aibă câte 1-2 legături de 1 an cu evantai de frunze.

4.Îndepărtați toate părțile uscate și putrezite ale rădăcinii, iar rădăcinile sănătoase le scurtați, păstrând 5-6 cm din lungimea inițială. Apoi tăiați frunzele sub unghi, folosind foarfeca de grădină, lăsând doar 20 cm. Acest lucru se face pentru a proteja plantele transplantate de rafalele vântului.

5.Materialul săditor îl înmuiați de câteva ori în soluție de permanganat de potasiu (0,2%) pentru dezinfecție și îl uscați la soare timp de câteva ore, periodic, întorcându-l de pe o parte pe alta.

Spor la grădinărit!