Mai gustoasă decât deserturile de modă nouă – plăcintă „Smântânel”! O rețetă foarte ușoară!

Această plăcintă „Smântânel” este foarte ușor de pregătit și mult mai gustoasă decât unele cheesecake-uri de modă nouă. Din câte știu eu, aceasta este o rețetă clasică tătară, iar aluatul pentru astfel de copturi este adesea preparat pe bază de drojdie. Da, plăcinta finită poate arăta ca un cheesecake pentru mulți, dar ea nu conține brânză de vaci, desertul fiind mult mai delicat. Haideți să o pregătim împreună!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 250 ml de lapte cald;

– 1 linguriță de drojdie uscată (5 g);

– 35 g de zahăr (7 lingurițe);

– 5 g de sare (jumătate de linguriță);

– 1 ou;

– 30 ml de ulei vegetal de floarea-soarelui (2 linguri);

– 450 (+/-) g de făină;

Pentru umplutură:

– 500 g de smântână fermentată cu un conținut de grăsime de cel puțin 15 %;

– 4 ouă;

– 120 g (6-7 linguri) de zahăr (sau după gust).

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți aluatul: încălziți puțin laptele, astfel încât să aibă o temperatură de 35-40°C. Turnați-l într-un bol adânc și combinați-l cu drojdia uscată și o linguriță de zahăr din cantitatea totală.

2. Peste 2-3 minute, adăugați sarea, zahărul rămas, 2 linguri de făină și oul. Amestecați bine cu telul. În final, încorporați și uleiul vegetal.

3. Acum, puteți adăuga treptat făina rămasă, omogenizând aluatul mai întâi cu spatula, apoi frământându-l cu mâinile. Trebuie să obțineți o consistență moale, dar nelipicioasă. Transferați-l din nou în bolul uns cu ulei vegetal și acoperiți-l cu o farfurie sau cu o peliculă alimentară. Lăsați-l să dospească la cald timp de o oră.

4. Presărați suprafața de lucru cu făină și transferați aluatul pe ea. Fără să-l frământați, presărați-l și pe el cu puțină făină și întindeți-l cu ajutorul sucitorului într-un blat puțin mai mare decât diametrul formei de copt.

5. Ajutându-vă de sucitor, transferați aluatul în formă și aranjați-l astfel, încât să modelați pereții viitoarei plăcinte și să vă mai rămână 1-2 cm liberi de la margine.

*Forma noastră are un diametru de 28 cm.

6. Pregătiți umplutura: combinați smântâna fermentată cu ouăle și zahărul, folosind un tel.

7. Turnați umplutura peste aluatul din formă.

8. După aceasta, folosind o foarfecă de bucătărie, tăiați marginea aluatului în segmente. Apoi, încrucișând câte două dintre ele, îndoiți-le spre interior și dați-le drumul în umplutură.

9. Coaceți Plăcinta în cuptorul preîncălzit până la 180°C, până când va fi gata. Peste 15 minute de coacere acoperiți-o cu o bucată de staniol. De asemenea, dacă doriți, cu 5 minute înainte să fie gata, o puteți unge cu gălbenuș de ou, însă noi nu vom face asta.

*Timpul de coacere poate varia, în funcție de smântâna folosită. Plăcinta noastră s-a copt timp de 60 de minute.

10. Scoateți-o din cuptor și lăsați-o să se răcească pe o grilă de metal, apoi dați-o la frigider pentru 1-2 ore. După aceasta, porționați deliciul obținut și savurați-l cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!