Mai gustoasă decât în brutării! Pâine moale și pufoasă – nu se usucă și nu este sfărâmicioasă!

Cea mai gustoasă pâine de casă! Moale, pufoasă și foarte aromată! Pâine perfectă cu ceapă – chiar și peste 1 săptămână rămâne la fel de gustoasă ca și proaspătă! Se face simplu și rapid, trebuie doar să urmați instrucțiunile pas cu pas!

INGREDIENTE:

– 250 ml de apă caldă (cât să fie cald degetului);

– 2 lingurițe de miere sau 25 gr (zahăr);

– 17 gr de drojdie proaspătă sau 6 gr de drojdie uscată;

– 1-2 lingurițe de sare;

– 30 gr de ulei sau unt topit (2-3 linguri);

– 530 gr de făină (450 gr + 80 gr);

– 2 cepe medii (200-250 gr).

MOD DE PREPARARE:

1. Turnați apa caldă într-un vas, adăugați miere și drojdie, apoi amestecați bine, până se topesc ingredientele.

Sfat. Pentru apă și lapte, gramele sunt egale cu mililitrii, deci puteți folosi și un cântar. Dacă nu sunteți siguri de calitatea drojdiei, acoperiți amestecul și îl lăsați pentru aproximativ 10 minute, cât să se formeze spume. Dacă reacția nu are loc, înseamnă că drojdia nu este calitativă și nu o puteți folosi.

2. Adăugați sare, turnați ulei și amestecați.

3. Încorporați treptat făina cernută și frământați aluatul timp de 8-10 minute, manual sau cu robotul, orientându-vă după consistența acestuia, care trebuie să fie foarte moale, neted, omogen și puțin lipicios. Acoperiți aluatul cu folie de plastic și îl lăsați pe masă să se odihnească.

Sfat. Vă puteți opri la această etapă, dacă preferați pâine simplă și nu cu ceapă.

4. Tăiați ceapa cuburi sau sferturi de rondele și o prăjiți pe tigaia cu 2 linguri de ulei, până se rumenește și rămâne cât mai puțină umiditate. La final, puteți adăuga puțină sare. Transferați ceapa într-o farfurie, cât să se răcorească timp de câteva minute.

Sfat. Puteți prăji ceapa din timp sau o pregătiți cât se odihnește aluatul, însă țineți cont de faptul că cu cât mai bine este frământat aluatul, cu atât mai puțin se fărâmițează pâinea.

5. Adăugați ceapa în aluat, cerneți încă aproximativ 50 gr de făină și mai frământați o dată aluatul timp de 5-6 minute. Dacă e nevoie, mai adăugați făină, până la 30 gr.

6. Rotunjiți aluatul, îl așezați într-un vas uns cu ulei, îl acoperiți și îl dați la loc cald pentru 30-40 de minute, până își dublează volumul.

7. Tapetați tava cu hârtie de copt.

8. Presărați suprafața de lucru cu câteva linguri de făină, transferați aluatul, întindeți cu mâinile un blat dreptunghiular sau pătrat și îl împăturiți într-un plic, îndepărtând făina în exces.

9. Scuturați aluatul de făină, adunați capetele spre mijloc, rotunjind pâinea, și lipiți marginile în mijloc.

Sfat. Dacă aluatul se lipește de degete, îl presărați ușor cu făină.

10. Transferați pâinea pe tava de copt, presărați vasul în care a dospit aluatul cu făină și acoperiți pâinea. Lăsați aluatul pentru încă aproximativ 20 de minute.

Sfat. Aluatul crește pe pereții vasului și pâinea își păstrează forma frumoasă.

11. Setați cuptorul la temperatura de 210°С. Îndepărtați vasul, acoperiți aluatul cu un prosop și îl lăsați să se odihnească, până se încălzește cuptorul.

12. Opțional, puteți face o tăietură de 2-3 mm adâncime pe suprafața pâinii. În acest caz, ea se va lăsa puțin. Fără tăietura de la suprafață, la bază, în jurul pâinii, se va forma o crăpătură.

13. Stropiți pâinea cu apă (pentru coajă lucioasă) și o coaceți timp de aproximativ 25 de minute pe o treaptă mai jos de cea medie, încălzire sus-jos fără convecție. Peste 15 minute, o puteți acoperi cu staniol, să nu se rumenească prea tare la suprafață. Faceți testul scobitorii.

Sfat. Dacă doriți ca pâinea să aibă o crustă mai groasă, atunci e nevoie să o coaceți cu apă.

Rezultatul este foarte aromat și gustos. Toți amatorii de ceapă vor aprecia această rețetă! Vă recomandăm cu încredere să încercați, cu ceapă sau fără, veți rămâne plăcut surprinși! Pâinea are aproximativ 900 gr și o puteți păstra într-o pungă de plastic legată cu nod. Este perfectă pentru sandvișuri sau alături de felul întâi. Dar, fiți siguri, și servită ca atare o veți mânca cu cea mai mare plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!