Metodă de cultivare a căpșunilor: secretul unei recolte bogate!

Căpșunile nu se cultivă mult timp pe același loc. Deoarece randamentul începe să scadă deja din al 3-lea an, respectiv, plantele pot crește pe același pat timp de cel mult 4 ani.

Tăierea frunzelor, după recoltare, vă ajută să-i prelungiți puțin viața. Însă, conform regulilor, căpșunile trebuie transplantate o dată în 3 ani. Procesul este destul de migălos, însă ca să-l ușurați puțin și să-l disciplinați, puteți folosi metoda celor 4 paturi.

1.Pentru început, alegeți cea mai luminoasă zonă din grădină și marcați paturile primului an. De asemenea, puteți planifica deodată toate paturile pentru ciclul de 4 ani sau să le repartizați pe toată suprafața grădinii.

2.În primul an, plantați căpșunile pe material agrotextil și, în fiecare an din acest ciclu de 4 ani, adăugați câte 3 paturi noi de 5m.

3.Prima plantare o începeți în luna august și, pentru aceasta, alegeți răsaduri de mai mult soiuri. Pe parcursul toamnei, materialul săditor se va înrădăcina, va dezvolta sistemul radicular și va intra în iarnă.

În al 2-lea an, aceste căpșuni vor rodi pentru prima dată. Fructele nu vor fi prea mari, însă după recoltare, adică la sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august, de pe aceste tufe obțineți răsaduri minunate.

4.Pe terenul pentru cel de-al 2-lea an, iarăși delimitați 3 paturi de 5m și plantați, în luna august, cele mai bune și viguroase răsaduri înrădăcinate de pe primul teren.

5.În vara celui de-al 3-lea an, obțineți deja recoltă bogată de pe primul pat și mai puțin bogată de pe al 2-lea pat. Folosind aceeași metodă, înrădăcinați răsadurile de pe cel de-al 2-lea pat și plantați-le pe al 3-lea pat deja pregătit.

6.În anul 4, aveți recoltă bogată de pe primele 2 paturi și mai puțin bogată de pe al 3-lea pat. În acest an, după recoltare, îndepărtați total tufele de căpșuni de pe primul pat. Urmează să scoateți materialul, să fertilizați și să restabiliți solul, apoi să semănați plante pentru nutreț.

Tot în acest an, plantați stolonii înrădăcinați de pe al 3-lea pat pe ultimul, al 4-lea pat.

7.În al 5-lea an, pe primul pat, primăvara, puteți semăna mazăre, care, până la mijlocul lunii august, va da roadă și va elibera patul. Iar în luna august, transplantați răsadurile de căpșuni de pe cel de-al 4-lea pat pe primul pat cu sol odihnit și restabilit.

Astfel, aveți 4 terenuri cu căpșuni, care lucrează continuu. Două din ele dau anul recoltă foarte bogată, iar de pe un pat obțineți material săditor calitativ. Al 4-lea pat, se pregătește de plantare.

Spor la grădinărit!